cgs-okvir

26 godina sa Vama!

KAKO REZERVISATI NAJBOLJE MESTO U AVIONU

Pomoću ovih saveta će vam biti lakše da izaberete najbolje mesto pri rezervisanju avionskih karata

Ako znate nešto o letenju, tada vam je poznato koliko je važno da u avionu dobijete dobro mesto. Ko još želi zaglaviti pokraj zahoda, ili ispred reda za hitne situacije i gde nije moguće nagnuti sedište? Zato postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste olakšali biranje mesta u avionu kad sledeći put budete rezervisali avionske karte.

Red za izlaz

Svako zna da je u redu za izlaz više mesta nego u običnim putničkim sedištima. Međutim, ne može svako da sedi u redu za izlaz. Savezna vazduhoplovna administracija ne dopušta osobama mlađima od 15 godina da sede u redovima za izlaz. Zbog toga nije moguće da porodice sedaju u redove za izlaz.

Pregradna sedišta

Pregradna sedišta se nalaze odmah iza fizičkih pregrada u avionu. To mogu biti zidovi ili zastori koji služe za razdvajanje odeljaka u avionu. Dobro je sedeti na pregradnim sedištima jer pred njima nema drugih sedišta. Dakle, imate dovoljno prostora za noge. S druge strane, to isto tako znači da imate manje mesta za prtljagu, jer ispred sebe nemate sedište ispod kojeg biste mogli bilo šta staviti.

Svaki je avion drugačiji, što znači da je mesto u pregradnom prostoru ograničeno. Zato prilikom rezervisanja avionskih karata svakako proverite u kakvom ćete se avionu voziti. Na internet stranama kao što su SeatGuru.com i SeatEkpert.com možete naći više informacija o avionima. tako ćete na osnovu smeštaja i dostupnog prostora moći najbolje odlučiti koje ćete sedište rezervisati.

Anatomija najboljeg avionskog sedišta

Pa onda, zašto je neko sedište najbolje? To zavisi o tome što volite, ali pri odabiru najboljeg sedišta u avionu treba obratiti pažnju i na neke druge stvari. Ako ste nervozan avioputnika, tada zauzmite neko sedište koje se nalazi blizu krila, jer na taj ćete način slabije doživeti turbulencije tokom leta. Ako ćete putovati noćnim avionom, tada sedite kraj prozora kako biste mogli odmoriti glavu između sedišta i zida aviona. Za kraća putovanja ili povezne letove sa malo vremena za presedanje je najbolje sjesti blizu prednjeg dela aviona, te ćete tako biti među prvima koji će se iskrcati.

Saveti za rezervacije najboljih sedišta u avionu

U današnje vreme je jako bitno brzo izraziti što želite. Isto to važi i za putovanje avionom. Bilo da želite da jeftino proći pri kupovini karata za avion ili da želite naći najbolje sedište u avionu, što brže budete rezervisali, to ćete više izbora imati. Evo nekoliko saveta pomoću kojih ćete za svoj sledeći put avionom moći izabrati najbolje moguće sedište:

Ranije kupujte avionske karte. Što ranije kupite avionsku kartu, to ćete više mogućnosti imati za biranje najboljeg sedišta. Ako ipak niste u mogućnosti unapred kupiti karte, na internetu možete pogledati koja su sedišta još uvek slobodna. Avionske kompanije uglavnom otvaraju dodatna mesta što se više približava dan putovanja. Ako za vaše putovanje to nije moguće, najbolje je da ranije dođete na aerodrom i zamolite nekoga od osoblja da vam pomogne da pronađete sedište koje vam najviše odgovara.

Rezervišite sedište prilikom kupovine avionske karte. Nemojte čekati poslednji trenutak za biranje sedišta. Putničke agencije će vam uglavnom nuditi mogućnost rezervisanja sedišta prilikom kupovine avionske karte putem interneta. Stoga to učinite tom prilikom. Na taj način ćete unapred moći odabrati sedište koje će vam odgovarati. Ako baš i nije najbolje na svetu, uvek se još možete javiti agentu na ulazu pre ukrcavanja u avion.

Rezervišite bolje sedište. Neke aviokompanije poput jetBlue, AirTran, United Airlines putnicima omogućavaju rezervisanje boljih sedišta. Kod takvih sedišta je često moguće za dodatnu naknadu imati više mesta za noge, ali kod dužih letova ta se cena itekako isplati.

Služite se uslugama avio-agenta. Avio-agent je vaš prijatelj. Kad dođete do kontrolne tačke, trebate kod agenta potvrditi na kojem sedištu se nalazite. Možete upitati agenta je li se možda oslobodilo neko drugo mesto te mu skrenuti pažnju na eventualne zdravstvene tegobe, zbog kojih bi moglo biti važno da prilikom leta sedite na nekom drugom mestu. Ako želite da sedi na drugom sedištu, tada prilikom podnošenja zahteva za promenu sedišta konkretno navedite svoje razloge za to. Nemojte samo tražiti “neko dobro mesto”, već tražite mesto pokraj prozora blizu središnjeg dela aviona. Dakako, nije loše biti ljubazan. Nemojte zaboraviti da agenti po cijele dane slušaju samo pritužbe, i da im svakako puno znači kad neko pokaže i malo zahvalnosti.

Počnite prikupljati bodove za česte letove. Čak i ako ne putujete avionom isuviše često, mogućnost za biranje najboljeg sedišta ćete imati tek kada se učlanite u program prikupljanja letačkih bodova ili Frekuent Flier Program. Članstvo je besplatno. Nema godišnjih članarina niti bilo kakvih uslova. Prilikom rezervisanja i kupovine avionskih karata navedite svoj broj za prikupljanje bodova. Tako ćete imati bolje izglede za biranje pogodnijih slobodnih mesta.

Želite li rezervisati najbolje sedište za putovanje, najpametnije je da izaberete ga odmah prilikom kupovanja karte. još jednom na internetu proverite i potvde svoje sedište pre putovanja, a zatim se potrudite ranije stići u vazdušnu luku kako ne biste ostali bez svoga sedišta.

STRAH OD LETENJA

Svi mi volimo putovati i otkrivati nova mesta, ali ima nešto što mnogi od nas baš i ne vole, a to je letenje. Nekim ljudima je letenje tek obična gnjavaža, i to samo zbog skupih karata, kašnjenja u vazdušnu luku i izgubljene prtljaga. No ima i drugih putnika, kojima letenje nije tek obična gnjavaža, već upravo zastrašujuće iskustvo.

Postoji mnogo mogućih razloga za strah od letenja. Može to biti klaustrofobija ili možda strah od visina. Mnogi putnici koji se boje visina osećaju neracionalnu teskobu i strah da će se avion pokvariti i srušiti, iako su već hiljadu puta čuli da je letenje puno sigurnije od vožnje automobilom. Drugi su zabrinuti zbog terorista koji bi mogli oteti avion, ili su skloni da paničite zato što nemaju nadzora nad avionom u kojem se nalaze.

Koji god bio razlog vašeg straha od letenja, postoje načini na koje možete ublažiti svoje strahove. Vaša je lična stvar želite li da leti ili ne, i niko o tome ne može odlučivati umesto vas. Međutim, ako ne želite da vam vaš strah promeni način života, evo nekoliko saveta pomoću kojih možete zaraditi strah od letenja.

 

Pre putovanja

1. Znajte što vas čeka. Za mnoge putnike koji se boje letenja poznavanje osnova rada aviona može u velikoj meri ublažiti njihove strahove. Recimo, ako razumete na koji način avion može nastaviti da leti čak i kada mu se neki motor pokvari, manje će vas zabrinjavati mogućnost pojave problema.

2. Upoznajte svoj avion. Možda će vam biti malo manje strašno ako saznate kako vaš avion izgleda.

3. Sedite uz prolaz. Većina avioprevoznika i sistema za rezervisanja karata će vam omogućiti da prilikom kupovine karata izaberete i mesto na kojem ćete sedeti. Zatražite sedište uz prolaz, naročito ako imate problema s klaustrofobija. Na taj način prisustvo drugih neće u vama izazivati osećaj skučenosti, te ćete se lakše moći kretati po kabini.

4. Pazite koje informacije primate. Ovo se možda čini očitim, ali nije zgoreg napomenuti: nemojte gledati filmove o avionskim nesrećama, vijesti o srušenim avionima i druge stravične prizore iz medija. Ne zaboravite da u vijesti dospevaju samo oni nesretni slučajevi, i da većina aviona ipak sretno i sigurno stiže na svoje odredište. Ne dopustite da vam te informacije iskrive stav prema letenju.

5. Razmišljajte pozitivno. Lako je dopustiti strahu da se gomila što se više bliži dan polaska. Radije pokušajte razmišljati o pozitivnijim stvarima. Recimo, pomislite na sve one zabavne stvari koje vas čekaju kad stignete na odredište.

Kad stignete u zračnu luku …

1. Nemojte juriti. Dođite u vazdušnu luku pre nego što avion treba poletjeti. Ako budete jurcali na izlaz i brinuli se da ćete propustiti let, samo ćete biti nervozniji i zastrašeniji.

2. Sedite u čekaonicu dok se ne ukrcate u avion. U većini vazdušnih luka postoje privatne čekaonice, koje su zapravo tihe i luksuzne oaze odvojene od zbrke i strke koja vlada ostatkom vazdušne luke. One su inače rezervisane za članove kluba ili elitne putnike, ali je ipak moguće za 40 $ do 50 $ kupiti dnevnu propusnicu za njih, a to je mala cena ako ćete za nju dobiti mirno mesto gde se možete opustiti i pripremiti za put.

Kad se ukrcate u avion …

1. Upoznajte se sa posadom. Ako pre poletanja preostane nešto vremena, pitajte možete li se upoznati s pilotom. Ili možda možete malo popričati sa domaćicom. Avion vam se može činiti bitno drugačijim i ugodnijim mjestom ako upoznate njegovu posadu i shvatite da su u pitanju obrazovani i sposobni ljudi.

2. Uživajte uz lake note. Ponesite iPod i zasvirajte nešto lagano da vas opusti tokom leta.

3. Ne zaboravite ko je šef. Mnogim putnicima koji se boje letenja smeta to što nemaju nadzora nad letelicom, jer na taj način nemaju uticaja na svoju bezbednost, kao ni na funkcionisanje letilice. Podsetite se da ste vi doneli odluku da želite putovati avionom, te da vi sami birate kako ćete se odnositi prema tome. Na taj način ćete povratiti makar malo kontrole u svoje ruke.

4. Duboko dišite. Verovatno ćete početi ubrzano disati zbog nervoze. Dišite duboko jer ćete se tako u trenutku rešiti stresa. Dišite polako i duboko i brojte do 5 ili 10.

5. Uzmite neko zabavno štivo. Ponesite neki časopis ili dobru knjigu da ne biste razmišljali o događajima oko sebe.

6. Popijte nešto. Mnogi uplašeni putnici smiruju živce alkoholnim pićem. U umerenim količinama to ne mora biti loše, ali nikako ne smete da kombinujete alkohol s lekovima protiv teskobe. Osim toga, alkohol može izazvati dehidraciju, naročito u avionu, gde je dosta suvo. Ako se ipak počastite koktelom, svakako ga zalijte s dosta vode.

7. Izbegavajte kofein. Kofein, kao i neki drugi stimulansi, vas samo mogu učiniti još nervoznijim.

PUTOVANJE SA DECOM

Putovanje sa decom bilo koje dobi može biti vrlo teško, premda i nužno, nezavisno o tome jeste li iskusni putnik ili prvi put putujete avionom. Ako se informišete o osnovnim pravilima i strategijama za putovanje, lako ćete ovladati putovanjem avionom sa bebama, mališanima i većom decom i stići ćete na odredište bez problema i sačuvavši zdrav razum. Najbitnije je da se osvetli se stvarima potrebnim za putovanje sa decom.

Evo nekoliko saveta za roditelje sa decom koji putuju avionom

Ne uzrujavajte se. Putovanje sa decom je uglavnom daleko veći problem za roditelje nego za decu! Najbitnije je ostati hladne glave. Kad se nađete u avionu, deca će verovatno da vrišti ili sutirati sedišta ispred sebe. Moglo bi se dogoditi da bude i onih koji će vas podozrivo gledati a to su uglavnom osobe bez dece ili poslovni ljudi koji pokušavaju da rade. Nemojte zaboraviti da ste i vi platili svoju kartu i da, prema vašim saznanjima, aviokompanije nisu zabranile deci putovanje avionom. Ljubazno se pretvarajte da uopšte ne opažate takve ljude i duboko dišite. Zato je lepo kad su oko vas drugi roditelji, bilo da su deca u tom trenu s njima ili nisu. Oni vas dobro razumeju, i često će vam priskočiti u pomoć. Slobodno je zatražite! Ako uspete izvući koji trenutak tišine (to jest, ako ste uspeli uspavati decu), pročitajte koju stranicu svog omiljenog časopisa ili pogledajte film. Opustite se, sve će proći u najboljem redu.

Pazite na sigurnost. Ovo je najvažnije. Da biste bili što sigurniji tokom putovanja avionom s decom, najbitnije je da im objasnite šta se sme, a šta ne sme raditi prilikom uzletanja, sletanja i za vreme turbulencija. Svakako se pridržavajte uputstava koje će vam posada objasniti, i uvek pazite na to kada trebate biti vezani. Tokom leta bi bilo dobro da pročitate brošuru Saveznog ureda za vazduhoplovstvo (FAA) o bezbednosti dece prilikom putovanja avionom.

Budite u stanju pripravnosti. Kad se pakujete za putovanje s bebama, mališanima ili većom decom najbitnija torba koju nosite jest ona koju ćete imati sa sobom kad sednete. Kad putujete s decom, najbitnije je da imate uz sebe sve ono što vam treba. Svakako pročitajte tekst sa savetima za pakovanje priručne prtljaga za putovanje sa decom. Tada će vam avionska putovanja sa decom postati daleko ugodnija

Ukoliko niste u mogućnosti da putujete sa svojim mališanom, možemo da ga prihvatimo na letu Er Srbije i bezbedno prevezemo do njegovog odredišta. Tu će dete sačekati osoba koju ste Vi ovlastili za preuzimanje.

Vaše mališane koji putuju sami i napunili su 5 godina (ako lete unutar Evrope i između Evrope i Bliskog Istoka) odnosno 7 godina (ako lete između Evrope i SAD), a mlađi su od 12 godina, prihvatamo na našim letovima kao nepraćenu decu (Unaccompanied Minors).

Deca mlađa od 5 godina koja putuju unutar Evrope i između Evrope i Bliskog Istoka i deca mlađa od 7 godina koja putuju između Evrope i SAD

ne mogu na našim letovima biti prihvaćena kao nepraćena deca. Ona mogu da putuju samo sa roditeljem/starateljem ili bratom/sestrom/bilo kojom drugom osobom koja mora da ima najmanje 16 godina

Deca uzrasta od 5 do 12 godina koja putuju unutar Evrope i između Evrope i Bliskog Istoka i deca uzrasta od 7 do 12 godina koja putuju između Evrope i SAD

mogu da putuju bez odrasle osobe samo uz dodeljenu službenu pratnju

Deca uzrasta od 12 do 18 godina

mogu na našim letovima biti takođe prihvaćena kao nepraćena deca na zahtev roditelja ili staratelja

Ukoliko to zahteva roditelj/staratelj, možemo da obezbedimo i stjuardesu Er Srbije koja će pratiti dete koje je navršilo 2 godine, a mlađe je od 12 godina. Roditelji/ staratelji su u obavezi da kupe kartu u jednom pravcu za stjuardesu. Deca ne mogu biti praćena od strane stjuardese ako njihovo putovanje uključuje putovanje sa presedanjem.

Na putovanju između Beograda i Njujorka, naša Sky Au Pair dadilja staraće se i o deci koja putuju bez pratnje. Sve Air Serbia Sky Au Pair dadilje su članice naše posade koje su prošle specijalnu obuku u organizaciji Norland College, vodećoj ustanovi za obuku lica koja se bave negom i čuvanjem dece.

Obaveze roditelja/staratelja čije dete putuje samo (kao nepraćeno dete)

 1. Roditelji/ staratelji moraju obavestiti naše službenike prilikom rezervacije mesta da žele da kupe kartu za nepraćeno dete.
 2. Pre nego što bude izdata karta za nepraćeno dete, njegov prevoz mora biti odobren od strane Er Srbije i svih drugih kompanija koji učestvuju u prevozu, ako ih ima.
 3. Roditelji/ staratelji su u obavezi da obezbede sva dokumenta neophodna za putovanje nepraćenog deteta (pasoš, vizu, kartu itd.) i da poštuju propise i pravila Er Srbije.
 4. Obrazac Izjava za nepraćeno dete mora biti popunjen i potpisan od strane roditelja/ staratelja na aerodromu prilikom čekiranja. Iz tog razloga, molimo Vas da dođete na aerodrom ranije i prijavite dete za let dva sata pre poletanja kako bi sve formalnosti bile obavljene na vreme.
 5. Roditelj/staratelj koji je predao dete ovlašćenom službeniku na aerodromu polaska je u obavezi da ostane na aerodromu sve dok avion u kome se nalazi njegovo dete ne poleti.
 6. Skrećemo Vam pažnju da samo one osobe navedene u Izjavi za nepraćeno detemoraju predati dete ovlašćenom službeniku na aerodromu polaska, odnosno prihvatiti ga na aerodromu dolaska.

PUTOVANJE SA KUĆNIM LJUBIMCIMA

Kada putujete sa Vašim kućnim ljubimcem nećete biti odvojeni od njega tokom leta. Vaša kuca ili maca će biti odmah tu, pored Vaših nogu, ispod sedišta ispred Vas, udobno smeštena u nosiljci koju ste prethodno sami nabavili.

Broj kućnih ljubimaca je ograničen na našim letovima i zato njihov prevoz mora biti potvrđen od strane Er Srbije pre početka putovanja, kao i od strane drugih avio-kompanija, ukoliko su one (pored Er Srbije) naznačene na Vašoj karti.

Iz tog razloga je neophodno je da nas već prilikom rezervacije mesta informišete o Vašoj nameri da putujete sa kućnim ljubimcem i da nas obavestite o vrsti i težini Vašeg kućnog ljubimca zajedno sa nosiljkom, kao i o dimenzijama nosiljke. Takođe, potrebno je da imate i potvrđeno mesto na letu.

Molimo Vas da se prijavite za let minimum dva sata pre poletanja kako bismo na vreme obavili sve formalnosti.

Pravila za prihvat Vašeg kućnog ljubimca

Na našim letovima prihvatamo ljubimce samo ako su oni kuca ili maca

Ljubimac ne sme biti opasan, agresivan i neprijatnog mirisa

Neophodno je da pribavite dozvolu za ulazak ljubimca u zemlju u koju putujete i ostala dokumenta zahtevana od strane zemalja izlaska, ulaska, tranzita

Neophodno je da imate uverenje o vakcinisanju protiv besnila i sva važeća zdravstvena uverenja koja su neophodna u tačkama tranzita, transfera, odredišta ili prekida putovanja

U istom kavezu mogu da budu smeštene maksimalno dve životinje koje pripadaju istom leglu

Pravila za nosiljku za kućne ljubimce

8kg

Nosiljka + životinja nisu teži od 8kg. Nosiljka može da bude kavez, vreća, kutija za pse i sl.

Nosiljka ima mrežasto platno za ventilaciju

Nosiljka mora biti adekvatno obezbeđena od otvaranja i potpuno zaštićena od potencijalnog curenja tečnosti i otpada

Glava i ostali delovi tela životinje ne smeju da vire iz nosiljke u toku bilo koje faze putovanja. Takođe, Vašem ljubimcu mora biti dovoljno udobno – da može da ustane, legne i da se okrene u nosiljci.

Nosiljka je podložna inspekciji i odobrenju od strane Er Srbije pre prihvatanja na prevoz. Ona će biti smeštena ispod sedišta ispred Vas tokom leta, te je potrebno da njene maksimalne dimenzije budu: 40 (dužina) x 30 (širina) x 24 (visina) cm.

Specijalne naplate za prevoz ljubimaca

Usluga prevoza kućnog ljubimca će Vam biti naplaćena pre ulaska u avion, i to posebno za odlazno, a posebno za putovanje u povratku. U slučaju kada su dve životinje iz istog legla smeštene u jednom kavezu, naplata za njihov prevoz je ista kao i naplata za samo jednu životinju.

Vaše putovanjeZa letove koje obavlja samo Er SrbijaZa interlajn
(letove koje obavljaju više prevozioca)
Između Srbije i Crne Gore/ Bosne i Hercegovine/ Makedonije/ Hrvatske/ Slovenije25 EUR
Unutar Evrope osim prethodno navedenih država45 EUR60 EUR
Između Evrope i Bliskog Istoka/ Afrike65 EUR85 EUR
Između Evrope/Bliskog Istoka i SAD85 EUR110 EUR

Ako Vaše putovanje uključuje kombinovani prevoz na Er Srbija letovima i letovima jedne ili više drugih avio-kompanija ili putujete na kod šer letu Er Srbije gde prevoz obavlja druga kompanija, moguće je da će biti primenjeni propisi za prevoz kućnih ljubimaca te druge avio-kompanije.
Partnerske avio-kompanije i njihovi uslovi prevoza →

Vlade pojedinih zemalja nameću stroge uslove ili ograničenja u vezi sa uvozom, izvozom i tranzitom životinja koje se prevoze u putničkoj kabini. Prevoz kućnih ljubimaca u kabini dozvoljen na svim letovima Er Srbije osim na sledećim rutama:

do/od Velike Britanije
do/od Ujedinjenih Arapskih Emirata
do/od svih država čije su vlade nametnule takve zabrane

Prevoz kućnih ljubimaca u prtljažnom delu aviona

Prevoz kućnih ljubimaca u prtljažnom delu aviona nije dozvoljen na letovima Er Srbije.

Ograničenje odgovornosti

Er Srbija nije odgovorna ako je odbijen ulazak ili tranzit životinje kroz bilo koju zemlju zbog neposedovanja gore spomenutih dokumenata i zdravstvenih uverenja. Vi preuzimate sav rizik u vezi sa povredom, bolešću ili smrću životinje, osim ukoliko se to desilo zbog nemara ili greške Er Srbije.


PUTOVANJE PSIMA VODIČIMA

Posebna pravila za putovanje sa psima koji vode lica sa oštećenim vidom i/ili sluhom

Psa koji je treniran za vođenje lica sa oštećenim vidom ili sluhom transportovaćemo u putničkoj kabini bez naknade.

Broj pasa je ograničen na našim letovima i zato njihov prevoz mora biti potvrđen od strane Er Srbije pre početka putovanja, kao i od strane drugih avio-kompanija, ukoliko su one (pored Er Srbije) naznačene na Vašoj karti.

Iz tog razloga je neophodno je da nas već prilikom rezervacije mesta informišete o Vašoj nameri da putujete sa psom vodičem i da nas obavestite o vrsti i težini psa. Takođe, potrebno je da imate i potvrđeno mesto na letu.

Prilikom prijema na let neophodno je nam date na uvid potvrdu od nadležne ustanove da je Vaš pas uspešno prošao proces obuke za praćenje lica sa oštećenim vidom ili sluhom.

Molimo Vas da se prijavite za let minimum dva sata pre poletanja kako bismo na vreme obavili sve formalnosti.

Pravila za pse vodiče

Vaš pas mora da ima brnjicu. On će tokom leta ležati pored Vaših stopala i ne treba da bude u kavezu. Pas ne sme da sedi na sedištu

Vaš pas ne sme biti opasan, agresivan i neprijatnog mirisa

Neophodno je da pribavite dozvolu za ulazak psa u zemlju u koju putujete i ostala dokumenta zahtevana od strane zemalja izlaska, ulaska, tranzita

Neophodno je da imate uverenje o vakcinisanju protiv besnila i sva važeća zdravstvena uverenja koja su neophodna u tačkama tranzita, transfera, odredišta ili prekida putovanja

Vlade pojedinih zemalja nameću stroge uslove ili ograničenja u vezi sa uvozom, izvozom i tranzitom životinja koje se prevoze u putničkoj kabini. Prevoz pasa vodiča je dozvoljen na svim letovima Er Srbije osim na sledećim rutama:

do/od Velike Britanije
do/od Ujedinjenih Arapskih Emirata je zabranjen prevoz pasa koji prate lica sa oštećenim sluhom, dok je dozvoljen prevoz pasa koji prate lica sa oštećenim vidom
do/od svih država čije su vlade nametnule takve zabrane

Ograničenje odgovornosti

Er Srbija nije odgovorna ako je odbijen ulazak ili tranzit životinje kroz bilo koju zemlju zbog neposedovanja gore spomenutih dokumenata i zdravstvenih uverenja. Vi preuzimate sav rizik u vezi sa povredom, bolešću ili smrću životinje, osim ukoliko se to desilo zbog nemara ili greške Er Srbije.


SPECIJALNI OBROCI

Ukoliko imate posebne zahteve u pogledu jela ili putujete sa decom, pre leta možete naručiti specijalni obrok bez dodatnih troškova. Samo nam se javite na vreme.

Možete naručiti specijalan obrok od momenta kada izvršite rezervaciju do 24 časa pre poletanja (odnosno 48 časova pre poletanja u slučaju naručivanja Košer obroka). Jednostavno u Air Serbia poslovnici ili putem Kontakt centra recite koji specijalni obrok želite ili isti navedite u rubrici Specijalni zahtevi za let prilikom vršenja rezervacije na airserbia.com.

Obroci mogu sadržati kikiriki. Za eventualne alergijske reakcije na hranu Vi preuzimate odgovornost. Ako ste skloni alergiji i sličnim smetnjama, savetujemo da se konsultujete sa svojim lekarom.

Obroci prema verskim zahtevima

HNML – Hindu obrok (nevegetarijanski)

Sadrži meso (jagnjetinu ili piletinu), ribu, jaja i mlečne proizvode. Manje je ili više začinjen. Ne sadrži govedinu.

OOML – Pravoslavni posni obrok pripremljen na ulju

Obrok je prilagođen pravoslavnim vernicima u toku trajanja posta. Sadrži raznovrsno povrće i pripremljen je uz korišćenje ulja.

VJML – Đain obrok (vegetarijanski)

Obrok je pripremljen na azijski način. Ne sadrži krtolasto povrće kao što je luk, đumbir, beli luk, krompir, šargarepe, kao ni meso/prerađevine od mesa.

OWML -Pravoslavni posni obrok pripremljen na vodi

Obrok se sastoji od izabranog barenog povrća i prilagođen je pravoslavnim vernicima u toku trajanja posta.

>MOML – Halal obrok

Svi sastojci pripremljeni su prema zahtevima Halala. Obrok ne sadrži svinjetinu ili alkohol.

OFML – Pravoslavni posni obrok sa ribom

Obrok je prilagođen pravoslavnim vernicima u toku trajanja posta. Sadrži raznovrsno povrće i ribu i pripremljen je uz korišćenje ulja.

KSML – Košer obrok

Sadrži meso životinja koje imaju potpuno rascepljena kopita i preživaju hranu ili vrste ribe koja ima i peraja i krljušt. Sadrži voće i povrće (osim onog podložnog zarazi). Provereno u košer kuhinji i dvostruko zatvoreno nakon pakovanja. Ovaj obrok je dostupan gostima Ekonomske klase na letovima dužim od 2 sata.

Obroci za vegane i vegetarijance

AVML – Azijski vegetarijanski obrok

Obrok sadrži sve vrste povrća, svežeg voća i mlečnih proizvoda. Manje je ili više začinjen. Ne sadrži meso, ribu ili jaja i nije Hindu obrok.

VLML – Lakto-ovo vegetarijanski obrok

Obrok ne sadrži meso ili mesne proizvode bilo koje vrste, kao ni ribu, živinsko meso ili proizvode sa mašću ili želatinom.

VGML – Vegetarijanski obrok

Obrok sadrži sve vrste povrća i svežeg voća. Ne sadrži meso, ribu ili sastojke životinjskog porekla, npr. životinjske masti u biskvitima itd.

Obroci prema zdravstvenim/ dijetetskim zahtevima

LFML – Obrok sa niskim sadržajem masti/ holesterola

Obrok sadrži margarin, mladi beli sir, belanca, bareni pirinač, krompir, posno meso, ribu, integralni hleb, žitarice i sveže voće. Ne sadrži mleko, pavlaku, mast, sir, žumance ili punomasno meso.

LCML – Niskokalorični obrok

Obrok sadrži namirnice sa dosta vlakana, a malo masti i ugljenih hidrata. Ne sadrži šećer, pavlaku, umake, majonez ili punomasno meso.

DBML – Obrok za dijabetičare

Obrok sadrži mleko, buter, jogurt sa niskim sadržajem masti, posno meso, bareni ili pire krompir, povrće i sveže voće. Ne sadrži šećer bilo koje vrste. Koriste se samo određene, dozvoljene zamene za šećer.

BLML – Obrok blagog ukusa

Obrok sadrži mekanu, lako svarljivu i nezačinjenu hranu. Preporučena jela su krompir pire, spanać, rovita jaja, kuvano meso, tost i mlečni proizvodi. Ne sadrži pečena, pržena ili začinjena jela, crni i beli luk.

NLML – Obrok bez laktoze

Sadrži salate, namirnice bogate vlaknima, testeninu, pirinač, ribu ili meso. Ne sadrži mleko i mlečne proizvode, umake, rolnice od mlečnog testa, kroasane ili čokoladu.

GFML – Obrok bez glutena

Sadrži meso, živinu , ribu , pirinač , voće i povrće, kukuruz, krompir, mlečne proizvode, čokoladu, pasulj i grašak.

SFML – Riba i plodovi mora

Sadrži hranu koja uključuje sve vrste ribe i školjki. Ne sadrži mesne proizvode.

RVML – Obrok od svežeg povrća

Sadrži nekuvano povrće i salate.

NFML – Obrok bez ribe

Namenjen je osobama osetljivim na ribu i proizvode od ribe. Obrok sadrži sveže voće i povrće, meso, mlečne proizvode i peciva. Ne sadrži ribu, i proizvode od ribe.

LSML – Obrok bez soli

Obrok sadrži voće i povrće, svežu ribu, teletinu, belo meso, margarin bez soli. Namenjen je osobama koji imaju problema sa srcem i visokim krvnim pritiskom. Ne sadrži so, soseve, dresinge, slane sireve, dimljeno, soljeno i konzervisano meso i ribu.

FPML – Sveže voće

Obrok sadrži sveže sezonsko voće.

Obroci za decu i bebe

CHML – Obrok za decu uzrasta od 2 do 12 godina

Obrok se sastoji od voća, povrća, svih vrsta proteina, testenine i proizvoda od žitarica. Sadrži mlečne proizvode i hranu koja je laka za žvakanje i varenje.

BBML – Obrok za bebe

Služimo gotove obroke za bebe poznatih proizvođača. Roditeljima se preporučuje da nose hranu na koju su njihove bebe navikle. Moguće je zagrevanje mleka ili obroka za bebe tokom leta.


ŠTA JE CHECK IN ?

Svako putovanje avionom zahteva određene pripreme. Da bi vam putovanje bilo lakše i prijatnije, sakupili smo sve neophodne informacije i uputstva kao i opis naših službi koje su tu da vas sigurno smeste u avion.

Da bi se ukrcali u avion na let za koji ste kupili kartu, prvo je potrebno da se prijavite na let. Putnici koji su već koristili avio saobraćaj znaju da termin ”check -in” ili ”čekiranje” upravo označava prijavljivanje na let.

Check In šalter

Check In šalter

 

Gde i kako se čekirate?

Prijavljivanje na let vrši se na check-in šalterima avio kompanije sa kojom letite.
U ovom trenutku SU-PORT vrši check-in putnika Air Serbia.

Postoje vremenske norme koje se moraju poštovati kada je u pitanju prijava na let. Pogledajte tabelu da bi na vreme stigli da se prijavite za svoj let.
 

Otvaranje šaltera

Zatvaranje leta

Zatvaranje šaltera

Domaći letovi

1h 30min

pre poletanja leta

20min

pre poletanja leta

15min

pre poletanja leta

Međunarodni letovi

2h

pre poletanja leta

30min

pre poletanja leta

20min

pre poletanja leta

Interkontinentalni letovi

3h

pre poletanja leta

45min

pre poletanja leta

30min

pre poletanja leta

PRIJAVLJIVANJE NA LET

Šta je potrebno da bi se uspešno prijavili na let?

Nepohodna dokumenta za prijavljivanje na let su:

– Pasoš – naravno proverite da nije istekao

– U zavisnosti od vaše destinacije i dokumenata koje posedujete, potrebno je da imate vizu. Dodatne informacije o vizama za različite zemlje potražite na našem linku ”Korisne informacije za putnike”

– I naravno, potrebna Vam je i avionska karta

Proces prijavljivanja na let?

Kada pristupite šalteru za čekiranje, predajete sva potrebna dokumenta. Na zahtev službenika predajete svoj prtljag. Po predaji prtljaga, službenik će vam uz usmeno objašnjenje dati kupon za ulazak u avion (boarding kartu) sa potrebnim podacima, broj sedišta u avionu, izlaz / gejt.

Vodite računa da se na gejtu pojavite u vreme naznačeno na bording karti.

Direktan Check-in (Thorugh ckeck-in)

Ukoliko presedate na nekom od aerodroma u Evropi, bilo da menjate prevozioca ili ne, SU-PORT Vam moze obezbediti i direktan check-in (through ckeck-in) koji pruža velike olakšice u Vašem putovanju. To znači da će te se prilikom prijavljivanja na let u Beogradu istovremeno prijaviti i na let kojim nastavljate svoje putovanje. Na šalteru za check-in dobićete 2 boarding karte, a prtljag će Vam biti otpremljen do krajnje destinacije, odnosno destinacije kojom završavate svoje putovanje.

ZAŠTITA PRTLJAGA

Ukoliko je vaš prtljag koji predajete na let oštećen, ili da bi bili sigurni da se vaš prtljag u toku leta neće oštetiti, SU-PORT vam nudi uslugu zaštite – plastificiranje prtljaga. Naša mašina za plastifikaciju nalazi se na samom ulazu u zgradu Aerodroma ”Nikola Tesla”. Mi smo tu da brzo „spakujemo“ vaš prtljag, a cena usluge je nemeriva sa eventualnim neprijatnostima koje možete imati. Po završetku usluge dobićete fiskalni račun.

Zaštita prtljaga

SU-PORT

PUTNICI SA POSEBNIM POTREBAMA

Putnici sa umanjenom sposobnošću kretanja

Pobrinućemo se da Vaše putovanje avionom bude bezbedno i udobno.

Kako bismo mogli da Vam potvrdimo rezervaciju, neophodno je da odredimo kojoj kategoriji putnika pripadate. Bilo da je umanjena sposobnost kretanja urođena, posledica fizičke onesposobljenosti (trajne ili privremene, senzorne ili lokomotorne), umanjenih mentalnih sposobnosti, starosti, bolesti ili nesrećnog slučaja, nastojaćemo da Vas zbrinemo u skladu s Vašim potrebama.

Neophodno je da nas najkasnije 48 sati pre leta upoznate sa vrstom pomoći koja Vam je potrebna da bismo bili u mogućnosti da blagovremeno angažujemo odgovorne službe na aerodromu. One će Vam bez dodatne naplate obezbediti invalidska kolica ili drugi način prevoza do/od aviona i pomoći da se udobno i lako ukrcate i iskrcate.

Kategorije putnika koji koriste invalidska kolica

Prema stepenu umanjene sposobnosti kretanja i pomoći koja im je potrebna na aerodromu, putnici se svrstavaju u sledeće kategorije:

 • WCHR obuhvata putnike kojima mogu da se penju uz ili silaze niz stepenice, kao i da se sami kreću do/od svog mesta u putničkoj kabini, ali su im invalidska kolica neophodna da bi prešli razdaljinu do/od aviona
 • WCHS odnosi se na putnike koji ne mogu da se penju uz ili silaze niz stepenice, ali mogu da se sami kreću do/od svog mesta u putničkoj kabini, a invalidska kolica su im neophodna da bi prešli razdaljinu do/od aviona i moraju biti preneti uz/niz stepenice
 • WCHC obuhvata putnike koji su potpuno nepokretni i kojima su invalidska kolica neophodna za kretanje do/od aviona i koji moraju biti preneti uz/niz stepenice do/od sedišta u putničkoj kabini

Ukoliko nastavljate putovanje uz neku drugu avio-kompaniju, nećemo moći da potvrdimo rezervaciju sve dok ta druga avio-kompanija ne potvrdi mogućnost Vašeg prevoza.

Ako želite da koristite sopstvena invalidska kolica

Obavestite o tome najkasnije 48 sati pre leta, jer je za njihov prevoz neophodno odobrenje Er Srbije. Potrebno je da nas informišete o težini, dimenzijama i vrsti pomogala. Takođe, molimo Vas da popunite Obrazac za opis invalidskih kolica, odštampate jedan primerak i predate ga zaposlenima na šalteru za prijavu na let. Vaša invalidska kolica prevozimo besplatno.

Obrazac za opisinvalidskih kolica možete preuzeti ovde.

Ako koristite štake

Štake i druga protetička pomagala možete da unesete u putničku kabinu bez dodatne naplate.

Pratioci

Za WCHC putnike, kao i za putnike koji imaju oštećen i vid i sluh pratilac je neophodan.
Izuzetak od pravila: WCHC putnici koji imaju stabilan invaliditet (urođen ili kao posledica neke nesreće ili operacije od pre više godina) mogu da putuju bez pratioca.

Molimo Vas imajte u vidu da se posada u avionu ne može brinuti o Vašim fizičkim potrebama tokom leta u većoj meri nego što to čini drugim putnicima (npr. hranjenje, davanje lekova, korišćenje toaleta). Ukoliko Vam je neophodna ovakva pomoć tokom leta, potrebno je da imate pratioca.

MEDIF obrazac i FREMEC kartica

Za svako putovanje neophodno je da WCHC putnici imaju MEDIF obrazac (obrazac sa zdravstvenim podacima putnika) popunjen i overen od strane putnikovog lekara. Ovaj obrazac možete da preuzmete u našim poslovnicama i putem web sajta.

Izuzetak od pravila: WCHC putnici koji imaju stabilan invaliditet (urođen ili ako posledica neke nesreće od pre više godina) ne moraju da imaju MEDIF obrazac.

Na osnovu medicinskih podataka iz ovog obrasca kompanijski lekar odlučuje da li može izdati putniku potvrdu za prijem na prevoz.

Podaci navedeni u MEDIF obrascu su strogo poverljivi i njihova tajnost je zagarantovana.

Prihvatamo zdravstvene kartice za putnike koji često putuju (FREMEC) a koje izdaju pojedine avio-kompanije. Air Serbia za sada ne izdaje FREMEC kartice.

MEDIF obrazac

MEDIF možete preuzeti ovde.

Otvorite obrazac (pdf)

Putnici sa oštećenim sluhom ili/i vidom

Molim Vas da nas prilikom rezervisanja karte, a najkasnije 48 sati pre leta obavestite o svom invaliditetu kako bismo mogli da Vam obezbedimo neophodnu pomoć. Er Srbija neće zahtevati od Vas MEDIF obrazac.

Ukoliko želite da putujete sa psom koji je specijalno treniran da Vas vodi potrebno je da nas obavestite o tome, takođe prilikom rezervisanja karte, a najkasnije 48 sati pre leta. Informisaćete nas o vrsti psa i njegovoj težini. Prevoz psa vodiča podložan je odobrenju od strane Er Srbije.


OPŠTI PROPISI ZA ULAZAK U DRUGE ZEMLJE

Dok se pripremate za putovanje, proverite na vreme da li posedujete dokumente bez kojih put ne može biti realizovan.

Važeći pasoš sa dovoljnim brojem nepopunjenih stranica

Vize i ostale dozvole za ulazak u zemlju (ako je to potrebno)

Zdravstvena uverenja i uverenja o vakcinaciji (ako je to potrebno)

Svaka zemlja ima sopstvene propise kojima reguliše ulazak stranih državljana na svoju teritoriju. Propise o pasošu, vizama i zdravstvenim uverenjima širom sveta možete da proverite na IATA Travel Centre sajtu: www.iatatravelcentre.com Otvara eksterni sajt u novom prozoru. Eksterni sajt možda nije prilagođen osobama sa posebnim potrebama.

Savetujemo vam da se upoznate sa propisima i uslovima za ulazak u zemlju u koju putujete na zvaničnim internet stranicama njihovih državnih organa ili na internet stranicama diplomatskih i konzularnih predstavništava vaše zemlje. Dužni ste da pribavite neopohodna putna dokumenta i vize za sebe i svoju decu i da se pridržavate svih propisa zemalja u koje putujete, iz kojih polazite ili kroz koje prolazite.

Vaš pasoš ili druga odgovarajuća putna isprava treba da važi tokom celokupnog trajanja putovanja.

Deca i novorođenčad moraju imati sopstveni pasoš ili drugu putnu ispravu. Pojedine zemlje predviđaju posebne uslove za ulazak i izlazak za nepraćenu decu ili onu koju prati samo jedan roditelj ili neko drugo lice.

Vlasti pojedinih zemalja zahtevaju da pasoš bude validan i određeni period nakon završetka putovanja, uglavnom između tri i šest meseci.

Za više detalja molimo Vas da kontaktirate ambasadu zemlje u koju putujete ili posetite IATA Travel Centre sajt: www.iatatravelcentre.com Otvara eksterni sajt u novom prozoru. Eksterni sajt možda nije prilagođen osobama sa invaliditetom.

Air Serbia ne snosi odgovornost za posledice koje mogu nastati usled neposedovanja neophodnih putnih isprava ili nepoštovanja važećih propisa i uputstava.

U zavisnosti od Vašeg državljanstva i svrhe putovanja možda će Vam biti neophodna viza ili druga dozvola za ulazak ili tranzit kroz određenu zemlju.

Saznajte više detalja u vezi sa viznom režimom širom sveta na IATA Travel Centre sajtu: www.iatatravelcentre.com Otvara eksterni sajt u novom prozoru. Eksterni sajt možda nije prilagođen osobama sa invaliditetom.Ukoliko je za vaše putovanje neophodna viza, zahtev za istu možete podneti ambasadi zemlje u koju putujete. Savetujemo da posetite njihovu zvaničnu internet stranicu kako biste dobili ažurne informacije o vizama.

Ako ste državljanin Srbije i putujete u inostranstvo, proverite vizne režime širom svetaOtvara eksterni sajt u novom prozoru. Eksterni sajt možda nije prilagođen osobama sa invaliditetom. i saznajte da li Vam je potrebna viza za zemlju koju želite da posetite ili za zemlju tranzita.

Ako želite da posetite Srbiju ili je Srbija zemlja tranzita u Vašem putovanju, proverite vizni režim za ulazak u SrbijuOtvara eksterni sajt u novom prozoru. Eksterni sajt možda nije prilagođen osobama sa invaliditetom. i saznajte da li Vam je potrebna viza.

Ukoliko vam je izdata viza, ona mora važiti tokom celokupnog perioda vašeg boravka. Različite zemlje imaju različite imigracione i carinske propise za životinje i kulturna dobra.

Opšti zdravstveni uslovi i uslovi za trudnice

Naša želja je da Vas bezbedno i udobno prevezemo do odredišta. Ponekad, međutim, putovanje vazdušnim prevozom može doneti i određene probleme.

Kako biste izbegli neželjene promene planiranog putovanja i ozbiljne zdravstvene posledice, potrebno je da preduzmete određene mere predostrožnosti i da proverite svoje zdravstveno stanje pre polaska na put.

Zdravstveno uverenje

Zdravstveno uverenje je neophodno ukoliko (je) gost:

 • pati od bolesti koja se smatra prenosivom i zaraznom
 • svojim stanjem ili ponašanjem može dovesti ostale putnike u opasnost ili remetiti njihov komfor
 • dovodi u pitanje bezbednost ili tačnost leta, uključujući mogućnost promene rute ili neplaniranog sletanja
 • nije u stanju da se stara o sebi već mu je neophodna posebna pomoć
 • ima zdravstvene probleme koji se mogu pogoršati tokom leta
 • nedavno imao ozbiljnih zdravstvenih problema
 • mora putovati na nosilima
 • putuje iz zdravstvenih razloga ili radi lečenja
 • putuje sa prevremeno rođenom bebom ili bebom u inkubatoru
 • putuje sa rukama odnosno nogama u gipsu ili longeti
 • ima potrebu za dodatnim kiseonikom tokom leta ili ukoliko koristi sopstveni prenosivi koncentrator kiseonika (POC) ili ventilator
 • mora da koristi određeni medicinski uređaj na baterije tokom leta ili da obavi medicinski postupak tokom leta (npr. primanje injekcije)

Gostima koji ne spadaju u gore navedene kategorije obično nije potrebno zdravstveno uverenje, međutim, ukoliko ste u nedoumici potražite savet od Medicinskog centra Er Srbije.

Kako biste izbegli neželjene promene planiranog putovanja i ozbiljne zdravstvene posledice, budite oprezni ukoliko planirate da putujete posle operacije ili preležane bolesti. Molimo Vas da se konsultujete sa svojim doktorom pre nego što rezervišete mesto, kako biste bili sigurni da ste u stanju da putujete avionom.

Detaljna Zdravstvena uputstva za putovanje avionom (pdf) bliže će Vas uputiti koliko bi najmanje vremena trebalo da prođe pre nego što pođete na put, kao i da li je potrebno da nas obavestite o svom zdravstvenom stanju.

Zdravstveno uverenje i MEDIF obrazac

Preuzmite MEDIF obrazac i Uputstvo za lekare:

Otvorite MEDIF (pdf)

Otvorite Uputstvo za lekare (pdf)

 

Avio-kompanije koriste MEDIF obrazac kako bi utvrdile kojim putnicima je potrebna posebna pomoć i koji moraju imati zdravstveno uverenje. Obrazac se sastoji od dva priloga: Prilog 1 (Informacije za goste kojima je potrebna posebna pomoć) i Prilog 2 (Informacije za putnike koji moraju imati zdravstveno uverenje).

Zdravstveno uverenje je obavezno, a isto izdaje Medicinski centar Er Srbije (ASMC). ASMC može tražiti dodatne informacije pre konačnog odgovora na zahtev. Veoma je bitno da saznamo kakva vrsta nege je putniku potrebna tokom leta.

MEDIF obrazac možete predati u najbližoj poslovnici Er Srbije ili ga poslati e-poštom na special.assistance@airserbia.com minimum 48 sati pre poletanja, zajedno sa važećim lekarskim uverenjem na engleskom koje će vam izdati Vaš lekar.

Sve rubrike MEDIF obrasca moraju biti popunjene, potpisane i datirane. Nepotpuni obrasci neće biti uzeti u razmatranje.

Nakon što ASMC izda odobrenje, bićete obavešteni i Vaša rezervacija će biti izmenjena. Ako ste rezervisali kartu u putničkoj agenciji, predstavnici agencije će Vas kontaktirati.

Er Srbija mora bez odlaganja biti obavešena o svim promenama Vašeg stanja pre puta. U slučaju naglih promena Vašeg stanja koje nastupe tokom putovanja, tražićemo da nam dostavite još jedan MEDIF obrazac kako bismo se uverili da ste u stanju da nastavite putovanje.

Procena Vaše sposobnosti da putujete avionom zasniva se na međunarodno priznatim kriterijumima koje utvrđuje Svetska zdravstvena organizacija

Zdravstveno uverenje nećemo tražiti kao uslov za prihvat na let od gostiju koji već poseduju uverenje o invaliditetu, osim u sledećim slučajevima:

 • ukoliko gost putuje na nosilima ili inkubatoru
 • ukoliko je gostu potrebna kiseonična terapija tokom leta
 • ukoliko je zdravstveno stanje gosta takvo da postoji osnovana pretpostavka da će mu/joj tokom leta biti potrebna posebna medicinska pomoć
 • ukoliko gost pati od prenosive bolesti ili ima infekciju koja predstavlja opasnost po zdravlje i bezbednost drugih gostiju

Posedovanje zdravstvenog uverenja može biti korisno i iz bezbednosnih razloga. Stoga svetujemo da ponesete zdravstveno uverenje ili drugu ekivalentnu dokumentaciju i u slučaju da:

 • imate pejsmejker ili ugrađene metalne delove
 • patite od hroničnog oboljenja koje zahteva često uzimanje/primanje lekova
 • putujete u zemlju za koju je obavezna vakcinacija
 • morate da koristite špric za medicinske svrhe tokom leta

TRUDNICE

Ako ste u drugom stanju i osećate se dobro, putovanje avionom ne bi trebalo da Vam predstavlja napor. Ipak, zbog Vašeg zdravlja i zdravlja Vaše bebe, u kasnoj trudnoći nećete moći da putujete na našim letovima.

Pod uslovom da nemate komplikacije u trudnoći, možete da letite do kraja 36 nedelje trudnoće (u slučaju da ćete postati mama jedne bebe), odosno do kraja 32 nedelje (u slučaju da ćete postati mama blizanaca, trojki itd).

Ako je Vaša trudnoća stara 28-36 nedelja, potrebno je da nas obavestite da ste u drugom stanju već prilikom rezervisanja karte.

Kada putujete u periodu od 28. do 36. nedelje trudnoće potrebno je da pribavite i overenu potvrdu lekara o starosti trudnoće i očekivanom datumu porođaja. Potvrda mora biti izdata najranije u 28. nedelji trudnoće. Potrebno je da je pokažete prilikom čekiranja na aerodromu i morate je imati kod sebe u slučaju da je član posade u toku leta zatraži na uvid.

Iako nije zabranjeno, ne preporučujemo Vam putovanje avionom u prvih sedam dana nakon porođaja. Takođe se ne preporučuje da zdrave, novorođene bebe putuju avionom u prvih sedam dana nakon rođenja.

Na Vašem putovanju između Beograda i Njujorka, naša Sky Au Pair dadilja pruža pomoć porodicama koje putuju sa decom. Ona je tu da animira decu igrama i aktivnostima ili da pruži pomoć roditeljima prilikom spremanja dece za spavanje.

Nošenje lekova na put avionom

Savetujemo da lekove spakujete u ručni prtljag, po mogućstvu u originalnom pakovanju, zajedno sa receptom ili uputstvom Vašeg lekara o tome koje lekove (uključujući generičke nazive lekova) uzimate, za koje zdravstvene poremećaje, kao i prepisane doze istih. Ovo je neophodno da bi se izbegli problemi na carini i kako biste Vi bili sigurni da će Vam odgovarajući lekovi/sredstava biti pri ruci (npr. injekcije). Molimo Vas da se raspitate o tome koje lekove možete, a koje ne smete uneti u zemlju u koju putujete.

Ukoliko imate bilo kakve zdravstvene probleme, savetujemo da posetite svog lekara pre puta i preduzmete sve što je potrebno kako bi Vaše stanje bilo pod kontrolom. Pribavite i odgovarajuće putno osiguranje, koje pokriva međunarodna putovanja.

Ukoliko je lekove koje nosite neophodno držati na hladnom mestu, molimo Vas konsultujte farmaceuta o mogućim alternativama jer aviokompanija nije u mogućnosti da drži lekove u frižideru tokom leta.

Alergije na hranu

Nudimo specijalne obroke na svim letovima bez dodatne naplate. Možete naručiti specijalni obrok kada rezervišete mesto na letu preko airserbia.com, Kontakt centra ili u poslovnici Er Srbije. Da biste izabrali obrok koji Vam najviše odgovara, molimo Vas pogledajte celokupnu ponudu specijalnih obroka i sastojaka od kojih su spremljeni.

Ukoliko imate alergijske reakcije na određenu hranu ili morate da se pridržavate posebnog režima ishrane iz zdravstvenih razloga, možemo Vam obezbediti specijalan obrok bez alergena kao što su plodovi mora, mlečni proizvodi i gluten. Možete proveriti etiketu na pakovanju ili se konsultovati sa posadom kako biste dobili više informacija o sastojcima obroka.

Ako sa sobom na let nosite prehrambene namirnice, savetujemo da to budu dugotrajni proizvodi. Nećemo biti u mogućnosti da zagrevamo ili rashladimo hranu koju ponesete sa sobom. Pre nego što ponesete prehrambene proizvode na put, molimo Vas da se upoznate sa domaćim zakonima zemlje kroz/u koju putujete o hrani koja se sme u istu unositi.

Nažalost, ne možemo garantovati da okruženje za prevoz naših gostiju ne sadrži ni tragove kikirikija. Neki proizvodi koji se služe na letu mogu sadržati orašaste plodove ili sastojke koji sadrže kikiriki. Uvek imajte na umu da drugi gosti mogu uneti sopstvenu hranu u avion. Činimo sve što je u našoj moći da primenimo sve preporuke IATA-e kako bi Vaš let protekao što je moguće prijatnije.

Ukoliko patite od ozbiljnih alergijskih reakcija, savetujemo da se konsultujete sa svojim lekarom o potencijalnom riziku i načinima da isti svedete na minimum pre nego što rezervišete mesto na letu.

Gosti kojima preti opasnost od anafilaktičkog šoka moraju u svom prtljagu poneti autoinjektor (npr. EpiPen) ili set za injekciju i biti sigurni da su oni ili njihov pratilac spremni i sposobni da daju injekciju, kao i zdravstveno uverenje ili uputstvo lekara izdato najviše 3 meseca pre datuma putovanja, kojim se potvrđuje njihova potreba za korišćenjem autoinjektora. Putnik je dužan da pomenuto zdravstveno uverenje ili uputstvo lekara pokaže aviokompaniji.

Ukoliko nas na vreme obavestite da patite od alergije na kikiriki, na letu nećemo servirati kikiriki i proizvode koji  sadrže kikiriki. U tom slučaju, imaćete prednost prilikom ukrcavanja u avion. Ukoliko želite da iskoristite ovu mogućnost, molimo Vas da zaposlenom na ulazu pre ukrcavanja u avion pokažete zdravstveno uverenje. Prednost prilikom ukrcavanja daće Vam mogućnost da detaljno očistite mesto na kojem ćete sedeti kako ne biste došli u dodir sa kikirikiijem i ostacima istog. Goste molimo da ponesu sopstvene ubruse za ovu svrhu.Nakon ukrcavanja, dužni ste da obavestite posadu o činjenici da patite od ozbiljne alergije kako bi mogli o tome da obaveste ostale putnike na letu preko razglasa. Posada u tom slučaju neće služiti grickalice koje sadrže orašaste plodove u Vašoj kabini prevoza.

Savetujemo da i posadu i goste koji sede pored Vas obavestite o svojoj alergiji, kako bi mogli da Vam pruže pomoć u slučaju nužde. Lekovi koje koristite moraju biti smešteni na mestu odakle će ih osobe koje Vam pomažu lako uzeti. Predlažemo da ih stavite u džep na naslonu sedišta ispred Vas. Ukoliko putujete sa članovima porodice, pratiocima ili prijateljima, oni bi trebalo prvi da Vam pruže pomoć. Kada putujete sami, narukvica sa naznačenim zdravstvenim stanjem će nam pomoći da Vam efikasnije pružimo pomoć.

Vakcine

Molimo Vas da pre polaska na put proverite da li su za zemlju u koju putujete predviđene određene vakcine. Detaljnije informacije o zemljama u koje putujete i medicinskim uslovima možete naći na internet stranici IATA Travel Centre

Dijabetes

Gostima koji pate od dijabetesa nije potrebno zdravstveno uverenje kada lete sa Er Srbijom. Međutim, ukoliko ste dijabetičar možda će Vam biti potreban poseban obrok tokom leta. Molimo Vas da nas obavestite o svojim potrebama u vezi obroka najmanje 48 sati pre poletanja ili prilikom rezervisanja mesta.

Ukoliko u ručnom prtljagu nosite lekove ili injekcije, potrebno je da pri sebi imate lekarsko uverenje. Tako ćete izbeći moguće probleme i neprijatnosti prilikom bezbednosne kontrole. Ukoliko budete prinuđeni da se obratite lekaru i/ili da primite terapiju u inostranstvu, Vaša medicinska dokumentacija može pomoći da Vam lekar prepiše terapiju ili da se shodno tome prilagodi doza insulina koju primate.

Gostima koji moraju da prime insulin tokom leta savetujemo da isti nose u ručnom prtljagu, u odgovarajućem pakovanju. Insulin bi trebalo držati u frižideru mada to nije neophodno tokom leta. Insulin, međutim, ne bi trebalo držati na temperaturi na kojoj može doći do zamrzavanja jer bi izgubio svoja lekovita svojstva. Stoga bi insulin trebalo nositi u ručnom prtljagu u torbi za održavanje temperature ili u prethodno rashlađenoj ambalaži. Savetujemo da na put ponesete dvostruko više lekova i medicinskog materijala nego što Vam je potrebno. Tako ćete biti sigurni da kod sebe uvek imate količinu dovoljnu za redovnu terapiju.

Putovanje u druge vremenske zone može skratiti ili produžiti uobičajeno trajanje dana i može zahtevati prilogođavanje insulinske doze. Kada putujete ka zapadu, dani su duži. Posavetujte se sa Vašim lekarom o eventualnom dodatnom obroku i dozi insulina. Ukoliko, pak, putujete na istok, dani su kraći i Vašu dozu insulina bi trebalo prilagoditi tome. Zdravstveno uverenje (MEDIF) je obavezno za nestabilna stanja ili u slučaju da ste nedavno boravili u bolnici. Gosti koji pate od dijabetesa koji je pod lekarskim nadzorom mogu bezbedno putovati avionom bilo kuda ukoliko put isplaniraju na odgovarajući način i o istom se posavetuju sa svojim lekarom.

Ukoliko gost želi da sedi blizu toaleta kako bi imao privatnost dok prima insulin, učinićemo sve što možemo kako bismo mu izašli u susret ako nas obavesti unapred.

Putnička tromboza

Duži periodi sedenja tokom dugih letova mogu usporiti cirkulaciju u nogama putnika. To može povećati rizik od stvaranja ugrušaka krvi u venama, što je poznato i kao putnička tromboza.

Putnička tromboza se manifestuje bolovima odnosno oticanjem nogu tokom putovanja, pa čak i nekoliko nedelja kasnije. Uglavnom se javlja u donjem delu tela odnosno u nožnim venama i poznato je kao duboka venska tromboza (DVT). Ponekad može dovesti do veoma ozbiljnih i po život opasnih situacija ukoliko se ugrušak odvoji i dođe do pluća izazivajući plućnu emboliju.

Da biste sprečili nastanak tromboze, unosite dovoljne količine vode i smanjite konzumiranje alkohola i pića koja sadrže šećer i kafein. Krećite se kad god možete, istežite se i dok sedite povremeno radite vežbe za stopala i zglobove.

Konsultujte svog doktora ukoliko imate bilo kakve trajnije zdravstvene probleme kao što je nedavni hirurški zahvat, poremećaj zgrušavanja krvi ili trombozu dubokih vena (DVT). Možda će za Vas biti neophodno nošenje kompresivnih čarapa ili uzimanje preventivne antikoagulacione terapije.

Prenosive bolesti

Prenosiva bolest je infektivna bolest koja se može preneti neposrednim kontaktom sa zaraženom osobom, njenim telesnim tečnostima ili drugim sekundarnim načinom. Osoba sa invaliditetom, koja ima prenosivu bolest ili infekciju biće primljena na let ukoliko njeno stanje ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ili bezbednost drugih.

Neposredna opasnost tumači se kao ozbiljan rizik za zdravlje i bezbednost drugih koja ne može biti uklonjena izmenom poslovne politike, prakse ili procedura, niti upotrebom dodatnih pomagala ili usluga.

Osoba sa zaraznom bolešću može, međutim, biti primljena na let ukoliko poseduje uverenje da se bolest ili infekcija neće širiti u redovnim okolnostima tokom leta. Zdravstveno uverenje mora sadržati sve uslove ili mere predostrožnosti koji moraju biti zadovoljeni odnosno preduzete kako bi se sprečilo širenje bolesti odnosno zaraze. Ukoliko nije moguće obezbediti da uputstva navedena u zdravstvenom uverenju budu primenjena, gostu može biti uskraćeno ukrcavanje na let. U tom slučaju, gost ima pravo da odloži putovanje najduže 90 dana, s tim da kasnije putuje po istoj ceni ili da dobije naknadu za neiskorišćene letove. U svakom pojedinačnom slučaju donećemo objektivnu odluku na osnovu stručnog medicinskog znanja ili na osnovu raspoloživih dokaza.

Detaljna Zdravstvena uputstva za putovanje avionom (pdf) bliže će Vas uputiti koliko bi najmanje vremena trebalo da prođe pre nego što pođete na put, kao i da li je potrebno da nas obavestite o svom zdravstvenom stanju.

Astma

Gostima koji pate od astme nije potrebno zdravstveno uverenje za putovanje avionom. Savetujemo da svoju terapiju ponesu sa sobom u ručnom prtljagu.

Ukoliko im je potrebna terapija kiseonikom, obavezno je zdravstveno uverenje na osnovu MEDIF obrasca, kao i lekarsko uverenje koje navodi da je putnik u stanju da putuje avionom.

Prelomi

Iz bezbednosnih razloga, gosti sa gipsom iznad kolena moraju putovati na nosilima. Alternativno, možemo Vam predložiti da platite dodatno sedište ili da putujete Biznis klasom ukoliko Vam je potrebno više prostora za noge.

S obzirom na mogućnost zadržavanja vazduha ispod gipsa, poželjno je da gips koji je stavljen 24 do 48 sati pre putovnja bude iz dva dela kako bi se izbeglo bolno oticanje ekstremiteta, pogotovu tokom dugih letova. Gosti sa gipsom moraju obavezno posedovati zdravstveno uverenje.

Nosila

Gosti koji nisu u stanju da zauzmu sedeći položaj tokom poletanja i sletanja moraju putovati na nosilima. Putnike na nosilima mora pratiti bar jedan medicinski pratilac koji će se starati o putnikovim potrebama tokom celog leta.

Pratioci koji nemaju veze sa putnikovim zdravstvenim stanjem mogu putovati sa gostom na nosilima samo ukoliko nije neophodna pratnja kvalifikovane medicinske sestre ili lekara. Neophodnost pratnje od strane zdravstvenih radnika mora biti navedena u zdravstvenom uverenju.

Putnici na nosilima mogu biti primljeni samo u ekonomsku klasu, gde je za ove potrebe predviđeno devet mesta.

Oni koji putuju na nosilima moraju imati MEDIF zdravstveno uverenje. Potreba za ovom uslugom mora biti najavljena najmanje 72 sata pre poletanja.

Putnici sa pejsmekerima

Pre polaska na put, trebalo bi da se konsultujete sa svojim doktorom o bezbednosnim procedurama i drugim mogućim rizicima. Gosti koji imaju pejsmejker moraju pokazati zdravstveno uverenje koje sadrži navode o njihovom stanju na punktovima bezbednosne provere.

Ronjenje i putovanje avionom

Ronjenje, pogotovu duboko ronjenje uz korišćenje ronilačke opreme, danas je veoma popularan sport. Zato je bitno upoznati se sa efektima kombinacije putovanja avionom i ronjenja jer su takvi putnici izloženi većem pritisku. Efekat promene nadmorske visine i posledični pad pritiska veći su ako osoba putuje avionom ubrzo nakon ronilačkih aktivnosti. Putnici koji su ronili neposredno pre puta bi trebalo da sačekaju bar 24 sata pre polaska na put avionom.

Kada planirate odmor koji uključuje ronjenje, bilo bi dobro da dan pre putovanja ne ronite.

 

Obaveza ranije najave

Osim u dole navedenim slučajevima, Er Srbija možda neće zahtevati od putnika koji su lica sa invaliditetom da je unapred obaveste o svojoj nameri da putuju niti ni o sopstvenom invaliditetu kao uslov za prijem na let.

Putnik sa invaliditetom možda će morati da obavesti Er Srbiju 48 sati unapred i da prijavu na let obavi ranije ukoliko želi da dobije sledeće usluge:

 • prevoz invalidskih kolica
 • pakovanje baterija za invalidska kolica ili druga pomagala koje su klasifikovane kao opasne materije
 • mesta za grupu od 10 ili više lica sa invaliditetom, koji putovanje rezervišu i putuju kao grupa
 • korišćenje ličnog koncentratora kiseonika
 • prevoz na nosilima
 • prevoz životinje koja pruža emotivnu ili psihijatrijsku podršku u putničkoj kabini
 • mesto za gosta koji ima ozbiljno oštećenje vida i sluha

I u slučaju da gost ne ispuni uslove o ranijoj najavi i prijavi na let, Er Srbija će uložiti sve razumne napore kako bi izašla gostu u susret bez ometanja reda letenja.

Ukoliko lice koje inače važi za osobu sa invaliditetom ranije najavi svoje putovanje Er Srbiji a zatim bude primorano da pređe na let drugog prevozioca usled otkazivanja ili kašnjenja prvobitnog leta, zaposleni Er Srbijee će putniku pomoći sa promenom leta. To može uključivati, bez ograničenja, pomoć oko rezervacije mesta i izdavanja karte, pružanje usluga prevoza na zemlji do druge aviokompanije i/ili pomoć u pribavljanju odgovarajućih usluga od druge avio-kompanije.

OSNOVNA PRAVILA :

Na šalteru predviđenom za registraciju putnika određenog leta, putnik predaje prtljag koji želi da registruje. Prilikom registracije, putnik dobija potvrdu da je prtljag predao u vidu nalepnice (sticker-a). Dozvoljena težina besplatnog prtljaga varira u zavisnosti od avio kompanije i klase prevoza.

Uobičajene dozvoljene težine prtljaga:

30 kg za prevoz u poslovnoj klasi

20 kg za prevoz u ekonomskoj klasi

10 kg je dozvoljena težina prtljaga za decu do dve godine starosti

Višak prtljaga se dodatno tarifira, zavisno od avio kompanije. U prtljagu nije dozvoljeno nositi predmete koji se smatraju opasnim materijama.

VAŽI ZA LETOVE AIR SERBIA

 

Putnički prtljag

Dozvoljena količina ručnog prtljaga

 Ekonomska klasaBiznis klasa
Adult
12+ godina
Children
2 – 12 godina
8kgmax
1 torba max
8kgmax
1 torba max

Plus

4kgmax
1 torba max
Maksimalne dimenzije prtljaga(uključujući ručke, džepove i točkove)40 × 20 × 55cmdužina × širina × visina35 x 20 x 50cmdužina × širina × visina
Deca mlađa od 2 godine nemaju pravo na ručni prtljag (osim rasklopivih kolica ili nosiljke i hrane za bebu)

Još ličnih stvari koje mogu biti uz Vas tokom leta:

 • Jedna ženska tašna ili torba za laptop ili aktentašna (mora da se uklapa ispod standardnog sedišta Ekonomske klase)
 • Kaput, šal
 • Mala količina bescarinske robe
 • Ako putujete sa bebom rasklopiva kolica ili nosiljka (u zavisnosti od slobodnog prostora u kabini), hrana za bebu
 • Rasklopiva invalidska kolica (u zavisnosti od slobodnog prostora u kabini) i/ili jedan par štaka i/ili drugo ortopedsko pomagalo
 • Štap za hodanje

Ako Vaše putovanje uključuje kombinovani prevoz na Er Srbija letovima i letovima jedne ili više drugih avio-kompanija ili putujete na kod šer letu Er Srbije gde prevoz obavlja druga kompanija, moguće je da će biti primenjeni propisi o dozvoljenoj količini ručnog prtljaga te druge avio-kompanije.

LISTА ZАBRАNJENIH PREDMETА U RUČNOM PRTLJАGU PUTNIKА

Putnicimа nije dozvoljeno unošenje sledećih predmetа u vаzduhoplov u ručnom prtljаgu:

 1. pištolj, vаtreno oružje i druge uređаje koji ispаljuju projektile-uređаje koji mogu ili izgledаju kаo dа mogu biti upotrebljeni dа izаzovu ozbiljne povrede ispаljivаnjem projektilа, uključujući:
  • vаtreno oružje svih vrstа kаo što su pištolji, revolveri, puške sаčmаre,
  • igrаčke pištolji, replike i imitаcije vаtrenog oružjа zа koje se može pomisliti dа je prаvo,
  • sаstаvne delove vаtrenog oružjа, isključujući teleskopske nišаne,
  • vаzdušne i CO2 pištolje, kаo što su pištolji sа dijаbolаmа, puške i revolveri,
  • signаlne pištolje i stаrtne pištolje,
  • lukove, strele i sаmostrele,
  • hаrpune i podvodne puške,
  • mаle prаćke i kаtаpulte;
 2. uređаje zа omаmljivаnje-uređаji specijаlno dizаjnirаni dа onesveste ili pаrаlišu protivnikа (nаpаdаčа), uključujući:
  • pištolje zа izаzivаnje šokа, pištolje zа omаmljivаnje, tejzere i pаlice zа omаmljivаnje,
  • uređаje zа omаmljivаnje i ubijаnje životinjа,
  • hemikаlije zа onesposobljаvаnje, gаsove i sprejeve kаo što su biber sprej, orаščić u spreju, suzаvаc, kiselinа u spreju, sprej zа odbijаnje životinjа;
 3. predmete sа oštrim vrhom ili oštrom ivicom-predmeti sа oštrim vrhom ili oštrom ivicom koji se mogu koristiti dа izаzovu ozbiljne povrede, uključujući:
  • predmete nаmenjene zа sečenje kаo što su sekire, sekirice i sаtаre,
  • sekire i dletа zа led,
  • brijаče,
  • rezаče zа аmbаlаžu,
  • noževe i sečivа dužа od 6 cm,
  • mаkаze sа secivimа dužim od 6 cm, mereno od krаjа ušicа,
  • opremu zа borilаčke veštine sа oštrim vrhom ili oštrom ivicom,
  • mаčeve i sаblje,
 4. аlаt-аlаt koji se može koristiti ili zа izаzivаnje ozbiljnih povredа ili kаo pretnjа bezbednosti vаzduhoplovа, uključujući:
  • poluge,
  • bušilice i burgije uključujući bežične prenosice bušilice,
  • аlаte sа oštricom ili držаčem dužim od 6 cm, koji se mogu koristiti kаo oružje, kаo što su šrаfciger i dleto,
  • testere, uključujući prenosive bežične testere,
  • lemilice,
  • pištolje zа zаkucаvаnje i pištolje zа heftаnje;
 5. tupi predmeti koji mogu izаzvаti ozbiljne povrede kаdа se koriste zа udаrаnje, uključujući:
  • pаlice zа bejzbol i softbol,
  • štаpove i pаlice gde spаdаju rаzne vrste pendrekа,
  • pаlice obložene kožom,
  • opremа zа borilаčke veštine;
 6. eksplozivi i zаpаljive mаterije i nаprаve-eksplozivi i zаpаljive mаterije i nаprаve koji mogu ili izgledаju kаo dа mogu biti upotrebljeni dа izаzovu ozbiljne povrede ili dа predstаvljаju pretnju bezbednosti vаzduhoplovа, uključujući:
  • municiju,
  • eksplozivne kаpisle,
  • detonаtore i osigurаče,
  • replike ili imitаcije eksplozivnih nаprаvа,
  • mine, grаnаte i druge eksplozivne vojne nаprаve,
  • vаtromet i ostаlu pirotehniku,
  • dimne kutije i pаtrone,
  • dinаmit, bаrut i plаstični eksploziv;
 7. tečnost, gelovi i аerosoli koje nisu u upаkovаne u sklаdu sа ogrаničenjimа i uslovimа zа dozvoljen prenos tečnosti, gelovа i аerosolа u ručnom prtljаgu.

Predati (registrovani) prtljag

Spakujte sve stvari koje ne mogu da stanu u ručni prtljag i predajte ih nama na aerodromu. Količina predatog prtljaga koji možete da nosite bez naplate zavisiće od Vaše klase prevoza, rute, tarife i nivoa članstva u Etihad Guest programu.

Prtljag nam predajete na šalteru za prijem putnika na aerodromu. On će biti obeležen priveskom, a deo priveska će Vam biti uručen kada nam predate prtljag.

Predati prtljag će biti transportovan u bagažniku aviona i čekaće Vas na aerodromu odredišta, na pokretnoj traci u prostoriji za preuzimanje prtljaga.

Dozvoljena količina besplatnog predatog prtljaga

 Ekonomska klasaBiznis klasa

12+ godina

2 – 12 godina
23kgmax
1 torba max
32kgmax
32kgmax
2 torbe max

mlađi od 2 godine
23kgmax
1 torba max
1 dečija kolica
potpuno sklopiva
Maksimalni zbir dimenzija prtljagadužina + širina + visina = 158cm (max)

Između Sjedinjenih Američkih Država i Atine / Banja Luke / Bejruta / Beograda / Beča / Bukurešta / Dubrovnika / Istanbula / Ljubljane / Milana / Moskve / Podgorice / Praga / Pule / Rima / Sarajeva / Skoplja / Sofije / Soluna/ Splita / Tel Aviva / Tirane / Tivta / Varne / Varšave / Zagreba

 Ekonomska klasaBiznis klasa
12+ godina
2-12 godina
23kgmax
23kgmax
2 torbe max
32kgmax
32kgmax
2 torbe max
mlađi od 2 godine
23kgmax
1 torba max
 
1 dečija kolica
potpuno sklopiva
Maksimalni zbir dimenzija prtljagadužina + širina + visina = 158cm (max)

U skladu sa uredbom 2009-9-20 (05Okt09) Ministarstva za saobraćaj SAD, sledeća pravila o prevozu prtljaga važe za putovanja za/iz SAD

Prevozilac čiji identifikacioni kod je prikazan na prvom segmentu leta vašeg itinerera obično je prevozilac čija pravila o prtljagu će biti primenjivana tokom celokupnog putovanja, pod uslovom da dotični prevozilac ima pravo obavljanja saobraćaja iz/za SAD i da je prijavio svoje opšte uslove prevoza Ministarstvu za saobraćaj SAD.
U slučaju itinerera u kojima se prvi let obavlja na osnovu kod šer ugovora, pravila prevozioca koji nastupa kao marketinški prevozilac će se, u većini slučajeva, primenjivati na celo putovanje, pod uslovom da marketinški prevozilac ima ekonomsko pravo obavljanja direktnog saobraćaja iz/za SAD i da je prijavio svoje opšte uslove prevoza Ministarstvu za saobraćaj SAD.
Air Serbia ima prava obavljanja saobraćaja iz/za SAD i prijavila je svoje opšte uslove prevoza Ministarstvu za saobraćaj SAD U slučajevima kada Air Serbia ispunjava gore navedene uslove, njena pravila o prevozu prtljaga obično će se primenjivati na celo putovanje.
U slučaju karata za putovanja koja počinju/završavaju se na teritoriji SAD, svi prevozioci moraju primenjivati istu politiku prevoza prtljaga i naplata na celo putovanje (uključujući povratno putovanje), bez obzira na presedanja.
Naplate za višak prtljaga i ostali troškovi vezani za prtljag, ukoliko ih ima, primenjivaće se od mesta na kojem je prtljag predat na let do sledećeg mesta presedanja ili do sledećeg mesta na kome će putnik preuzeti prtljag. Shodno tome, svaki put kada putnik ponovo preda prtljag na let, primenjivaće se iste cene.
Pravila svakog pojedinačnog operativnog prevozioca o dozvoljenoj količini ručnog prtljaga važiće na segmentu koji dotični prevozilac obavlja na itinereru u koji je uključeno više prevozilaca.
Prevozilac čiji identifikacioni kod se nalazi na prvom segmentu leta vašeg itinerera ima pravo da primeni sopstvena pravila o prevozu prtljaga ili pravila MSC (Most Significant Carrier – najvažnijeg prevozioca) ili pravila bilo kojeg drugug prevozioca navedenog na karti. U tom slučaju, njegova pravila ili pravila MSC (Most Significant Carrier – najvažnijeg prevozioca) važiće i za let Air Serbia, ukoliko je let Air Serbia deo itinerera.

Važeća dozvoljena količina prtljaga biće navedena na vašoj elektronskoj karti kao i u potvrdi rezervacije koju ćete dobiti elektronskom poštom.

Dimenzije, težinu i naplate (ako postoje) biće prikazane za prva dva komada predatog prtljaga, kao i za ručni prtljag. Ovi podaci će se nalaziti na vašoj elektronskoj karti i u potvrdi rezervacije koju ćete dobiti elektronskom poštom.

Između Evrope i Abu Dabija

Između Evrope i Bahreina / Bangkoka / Kaira / Karačija / Damama / Dubaija / Džede / Johanesburga / Lahorea /
Kuvajta / Muskata / Rijada / Brizbejna / Melburna / Perta / Sidneja / Singapura / Kolomba / Seula / Sejšela / Hong Konga / Ho Ši Mina / Najrobija / Puketa
preko Abu Dabija

 Ekonomska klasaBiznis klasa
 Deal, SaverClassic, FlexSve tarife
12+ godina
2 – 12 godina
23kgmax
1 torba max
23kgmax
23kgmax
2 torbe max
32kgmax
32kgmax
2 torbe max
mlađi od 2 godine
23kgmax
1 torba max
 
1 dečija kolica
potpuno sklopiva
Maksimalni zbir dimenzija prtljagadužina + širina + visina = 158cm (max)

Proverite tarifu ekonomske klase na Vašoj karti:

Deal tarifa počinje na slovo T ili E
Saver tarifa počinje na slovo U ili V
Classic tarifa počinje na slovo L, Q, M ili K
Flex tarifa počinje na slovo H, B ili Y

Naplate za višak prtljaga

Vrsta prekoračenjaUnutar Evrope i
između Evrope i Bliskog Istoka
Za sva ostala tržišta
Prvi standardni komad prtljaga* preko propisanog broja60 EUR80 EUR
Drugi i svaki sledeći standardni komad prtljaga* preko propisanog broja80 EUR150 EUR
Veća težina po komadu od propisane težine ali ne veća od 32 kg50 EUR80 EUR
Zbir dimenzija komada prtljaga je veći od 158 cm ali ne veći od 203 cm90 EUR180 EUR
Zbir dimenzija zaštitne kutije u koju je smešten muzički instrument je veći
od 203 cm ali ne veći od 300 cm
110 EUR200 EUR

VAŽNO

*Standardni komad prtljaga ima maksimalnu težinu 23 kg i maksimalni zbir dimenzija 158 cm.
Naplate za višak prtljaga se sabiraju ukoliko postoje različite vrste prekoračenja
(broj komada, težina i zbir dimenzija pojedinačnog komada prtljaga).
Pojedinačni komad prtljaga teži od 32 kg i/ili sa zbirom dimenzija većim od 203 cm biće prevezen isključivo kao roba (kargo).
Izuzetno i uz prethodno odobrenje Er Srbije, pojedinačni komad prtljaga teži od 32 kg i/ili sa zbirom dimenzija većim od 203 cm može biti prihvaćen kao predati prtljag ako je reč o muzičkom instrumentu, o sportskoj opremi ili o invalidskim kolicima.

 

Propisi za naplatu viška prtljaga partnerskih avio-kompanija

Ako Vaše putovanje uključuje kombinovani prevoz na letovima Er Srbije i letovima jedne ili više drugih avio-kompanija ili putujete na kod šer letu Er Srbije gde prevoz obavlja druga kompanija, obratite pažnju da možda podležete uslovima prevoza avio-kompanije koja obavlja let, a koji mogu biti različiti od naših uslova. Ovo se odnosi na propise u vezi sa prtljagom, pravila za posebne kategorije putnika, procedure za prijavljivanje na let itd.

U želji da vaše putovanje bude što prijatnije, molimo vas da posetite internet stranicu kompanije kojom letite i upoznate se sa detaljnim informacijama, kao i da pre polaska na put proverite količinu dozvoljenog prljaga za besplatan prevoz koja je navedena na Vašoj karti.

Specijalan prtljag

Ukoliko želite da nosite sa sobom Vaša invalidska kolica/ druga pomagala za kretanje, mi ćemo ih prihvatiti na našim letovima kao predati prtljag bez dodatne naplate.

Dozvoljeno je da na letu nosite besplatno maksimalno dva komada opreme za kretanje u ručnom i u predatom prtljagu zajedno (npr. jedna kolica na električni pogon + štake za hodanje) pri čemu moraju biti ispoštovana prostorna ograničenja u avionu, kao i propisi o prevozu opasnih materija.

Prevoz Vaših invalidskih kolica/ drugih pomagala za kretanje podložan je odobrenju od strane Er Srbije. Molimo Vas da nas unapred obavestite (tokom rezervisanja karte, a najkasnije 48 sati pred let) da želite da nosite sa sobom pomagalo za kretanje. Potrebno je da naznačite tip pomagala, njegove dimenzije i težinu, kao i vrstu baterija (ako se radi o električnim kolicima).

Preporučujemo Vam da se prijavite na let dva sata ranije kako bi se na vreme obavile sve formalnosti oko Vašeg prihvata na let.

Er Srbija prihvata sledeće tipove pomagala:

 • invalidska kolica/druga pomagala za kretanje sa suvom baterijom (WCBD)
 • invalidska kolica/druga pomagala za kretanje na ručni pogon (WCMP)

Nažalost, na našim letovima ne prihvataju se:

 • invalidska kolica/ druga pomagala za kretanje koja koriste baterije sa mokrim ćelijama (WCBW)

Uslovi za prihvat pomagala za kretanje na baterijski pogon

Kako bi se izbeglo oštećenje aviona i osigurala bezbednost leta, invalidska kolica ili druga pomagala za kretanje na baterijski pogon će biti prihvaćena za prevoz samo ako su:

 • baterije isključene
 • polovi baterije izolovani tako da ne može da dođe do kratkog spoja
 • baterije dobro pričvršćene za invalidska kolica ili drugo pomagalo
 • baterije pripadaju kategoriji baterija koje ne mogu da iscure. To su baterije koje mogu da izdrže vibracije i pritisak bez curenja tečnosti
 

Muzičke instrumente možete nositi kao ručni ili kao predati prtljag. Kako su oni veoma delikatni, možete da kupite i dodatno sedište u avionu za njih.

Bez obzira na to koju opciju odaberete, uveravamo Vas da je Vaš muzički instrument u pravim rukama. Ipak, važno je da znate da svaki instrument mora biti spakovan u zaštitnu kutiju kako bi bio potpuno zaštićen tokom transporta.

 

Muzički instrument kao ručni prtljag

Male muzičke instrumente možete nositi kao ručni prtljag ako su njihov broj, dimenzije i težina (zajedno sa zaštitnom kutijom) u skladu sa propisima za dozvoljenu količinu ručnog prtljaga.

 

Muzički instrument na dodatnom sedištu

Muzički instrumenti mogu biti veoma skupi i krhki i zato Vam preporučujemo transport na dodatnom sedištu u avionu. Savetujemo ovakav način prevoza za instrumente kao što su violončelo, bubnjevi, gitara, harfa, viola, violina, kao i za pojačala/ zvučnike.

Za prevoz instrumenta na dodatnom sedištu neophodno je odobrenje Er Srbije. Zato nas već prilikom rezervacije karte obavestite da želite da kupite dodatno sedište za instrument i informišite nas o vrsti, težini i dimenzijama instrumenta.

Instrument mora biti upakovan u zaštitnu kutiju zaobljenih ivica. Manji instrumenti će biti smešteni na dodatno sedište, dok će veći instrumenti biti postavljeni na pod ispred dodatnog sedišta.

Dodatno sedište za instrument će Vam biti naplaćeno po istoj tarifi kao i Vaše sedište

 

Muzički instrument kao predati prtljag

Muzički instrument može biti prevezen kao predati prtljag i u ovom slučaju biće primenjeni propisi za dozvoljenu količinu besplatnog predatog prtljaga u pogledu komada prtljaga/težine/dimenzija.

Instrument mora biti spakovan u zaštitnu, tvrdu i neoštećenu kutiju. Er Srbija zadržava pravo da proveri da li je muzički instrument propisno upakovan. Ukoliko nije, Er Srbija neće snositi odgovornost za oštećenje instrumenta.

Ako instrument zajedno sa zaštitnom kutijom prekoračuje propise za dozvoljenu količinu predatog prtljaga, biće primenjene standardne naplate za višak prtljaga.

Dodatno, kada je zbir dimenzija kutije u koju je smešten instrument veći od 203 cm neophodno je da nas prilikom rezervacije karte obavestite o tome, jer je za prevoz ovakvog instrumenta neophodno odobrenje Er Srbije.

Ako je zbir dimenzija zaštitne kutije u kojoj se nalazi instrument veći od 300 cm i/ili je kutija zajedno sa instrumentom teža od 32 kg, muzički instrument će biti prevezen isključivo kao roba (kargo).

 

Propisi za prevoz muzičkih instrumenata partnerskih avio-kompanija

Ako Vaše putovanje uključuje kombinovani prevoz na Er Srbija letovima i letovima jedne ili više drugih avio-kompanija ili putujete na kod šer letu Er Srbije gde prevoz obavlja druga kompanija, moguće je da će biti primenjeni propisi za muzičke instrumente te druge avio-kompanije.

Ne želite da se odvajate od urne tokom putovanja i mi to razumemo. Zato je možete poneti sa sobom u putničku kabinu, kao ručni prtljag.

Obratite pažnju da pri tome ne prekoračite propise o dozvoljenom besplatnom ručnom prtljagu u pogledu dimenzija, broja komada i težine.

Zbog bezbednosti tokom leta, urnu treba da odložite u pregradak iznad sedišta ili u prostor ispod sedišta. Ona mora biti propisno zatvorena i zapakovana.

Takođe, neophodno je da posedujete svu potrebnu dokumentaciju za carinu zemlje u kojoj započinjete put, kao i zemlje u koju putujete.

 

Mala sportska oprema može biti prevezena kao deo Vašeg besplatnog predatog prtljaga. Ipak, neki sportski predmeti mogu biti teški i veliki pa za njih važe specijalni propisi.

Za prevoz sportske opreme neophodno je odobrenje Er Srbije. Zato nas već prilikom rezervacije mesta obavestite da želite da ponesete sportsku opremu i informišite nas o vrsti, težini i dimenzijama opreme.

Pre putovanja neophodno je da dobro upakujete Vašu sportsku opremu kako bi bila maksimalno zaštićena od oštećenja.

Preporučujemo Vam da se prijavite na let dva sata ranije kako bi se na vreme obavile sve formalnosti oko prijema Vaše sportske opreme.

 

Mala, srednja i velika sportska oprema

Sportsku opremu možemo da svrstamo u malu, srednju i veliku (u skladu sa njenom težinom i dužinom). Motke za preskakanje neće biti kategorisane u malu, srednju ili veliku opremu, već za njihov prevoz važi poseban cenovnik.

 MalaSrednjaVelika
max dužinado 140 cmuključujući i 140 cmod 140 cm do 200 cmuključujući i 200 cmod 200 cm do 277 cmuključujući i 277 cm
max težinado 15 kguključujući i 15 kgod 15 kg do 32 kguključujući i 32 kgod 32 kg do 45 kguključujući i 45 kg

Ako Vaša sportska oprema po dužini spada u određenu kategoriju, a po težini u drugu, važeća kategorija opreme biće ona koja je viša.

Primer:Vaš bicikl je težak 13 kg i dužine 169 cm. Po težini, bicikl je mala sportska oprema, a po dužini je srednja. Dakle, bicikl spada u srednju sportsku opremu.

 

Kada je prevoz sportske opreme besplatan?

Samo mala sportska oprema može da bude prevezena besplatno (čak i ako je njen zbir dimenzija po komadu veći od propisa) pod uslovom da zajedno sa ostalim Vašim predatim prtljagom ne prelazi propisanu količinu besplatnog predatog prtljaga.

U slučaju da Vaša mala sportska oprema prekoračuje propisanu količinu besplatnog predatog prtljaga, nećemo naplaćivati standardne naplate za višak prtljaga, već će biti primenjena specijalna naplata za prevoz sportske opreme.

Takođe, za prevoz srednje i velike sportske opreme biće primenjene specijalne naplate koje možete videti u nastavku.

 

Specijalne naplate za prevoz sportske opreme

Nadoknade za prevoz sportske opreme biće naplaćene posebno za odlazno, a posebno za putovanje u povratku.

Više informacija na sajtu AIR Serbia – sportska oprema

OPASNE MATERIJE U PUTNIČKOM PRTLJAGU

Vazdušni prevoz podleže strogim propisima o bezbednosti. Molimo Vas da pre leta proverite koji artikli su zabranjeni za prevoz u Vašem prtljagu.

Dole navedene odredbe o opasnim materijama u putničkom prtljagu su generalno pravilo. Međutim,na Air Serbia letovima postoje ograničenja vezana za unošenje tečnosti, gelova i aerosola u ručni prtljag putnika. Molimo Vas pogledajte “Uredbu o unošenju tečnosti“.
Takođe, Air Serbia ima ograničenja u vezi sa predmetima koji se mogu nositi u predatom prtljagu. Molimo Vas da obratite pažnju na “Predmete koji se neće prihvatati u predatom prtljagu“.

Opasne materije zabranjene za nošenje u ručnom ili predatom prtljagu

Iz bezbednosnih razloga, a u skladu sa primenljivim međunarodnim propisima, opasne materije, kao što su dole navedene, ne smeju se prevoziti u vašem predatom i ručnom (kabinskom) prtljagu, osim ako nisu posebno dozvoljene.

 • eksplozivi, municija, vatromet, signalne rakete;
 • akten tašne i sigurnosne torbe i kutije (sefovi) itd. koji imaju ugrađene opasne materije kao što su litijumske baterije i/ili pirotehnička sredstva;
 • gasovi (zapaljivi, ne-zapaljivi, rashlađeni i otrovni), kao gas za kampovanje i aerosoli;
 • zapaljive tečnosti, kao goriva za upaljače, boje i razređivači;
 • zapaljive čvrste supstance, kao sto su šibice i drugi lako zapaljivi predmeti, supstance koje mogu da se zapale same od sebe, supstance koje u dodiru sa vodom oslobađaju zapaljive gasove;
 • materije koje oksidišu (kao prašak za beljenje i peroksidi);
 • otrovne (toksične) i zarazne supstance, kao što su arsenik, cijanid, insekticidi, sredstva za uništavanje korova, bakterijske i virusne kulture;
 • radioaktivni materijali i proizvodi;
 • korozivne supstance (kao što je živa koja se može nalaziti u termometrima, kiseline, baze i baterije sa mokrim ćelijama);
 • namagnetisani materijali i razne opasne materije;
 • sredstva za onesposobljavanje koja sadrže iritirajuće supstance ili supstance za onesposobljavanje, kao što su suzavac ili sprejevi za omamljivanje na bazi muškata ili bibera;
 • elektro-šok oružje, kao što su električni paralizatori koji sadrži opasne materije, na primer eksplozivi, komprimovani gasovi, litijumske baterije itd.;
 • baterije čija sadržina može da iscuri, kao i uređaji i oprema koji se napajaju ovakvim baterijama;
 • oprema sa kiseonikom za ličnu medicinsku upotrebu koja koristi tečni kiseonik;
 • Vaša lična boca za kiseonik koja služi u medicinske svrhe.

Opasne materije koje možete nositi bez odobrenja prevozioca

 • Aerosoli podklase 2.2, bez dodatnog rizika, za sportsku ili kućnu upotrebu.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • isključivo u predatom prtljagu.
 • Ne-radioaktivni medicinski ili toaletni artikli (uključujući aerosole), kao što su lakovi za kosu, parfemi, kolonjske vode i lekovi koji sadrže alkohol.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u predatom prtljagu,
  • u ručnom prtljagu,
  • uz sebe (npr. u džepu).

  Napomena:
  Ukupna neto količina gore spomenutih artikala ne sme da prelazi 2 kg ili 2 l, a neto količina svakog pojedinačnog artikla ne sme da prelazi 1/2 kg ili 1/2 l. Ventili na aerosolima moraju biti zaštićeni poklopcem ili drugim odgovarajućim sredstvom koje će sprečiti nekontrolisano ispuštanje sadržine.

 • Štedljive sijalice u maloprodajnoj ambalaži za ličnu ili kućnu upotrebu.
  Dozvoljeno ih je nositi:
   • u predatom prtljagu,
   • u ručnom prtljagu,
   • uz sebe (npr. u džepu).
 • Gorive ćelije i rezervna punjenja za gorive ćelije kojima se napajaju prenosivi elektronski uređaji (kao što su foto-aparati, mobilni telefoni, laptop računari i video-kamere) dozvoljeni su pod posebnim uslovima. Za više informacija molim Vas da kontaktirate naša prodajna mesta.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u predatom prtljagu,
  • u ručnom prtljagu,
  • uz sebe (npr. u džepu).
 • 1 uvijač za kosu sa ugljovodonikom po putniku ili članu posade, pod uslovom da je grejni elemenat bezbedno zaštićen sigurnosnim poklopcem. Uvijač za kosu se ne sme koristiti u avionu.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u predatom prtljagu,
  • u ručnom prtljagu.

  Rezervno punjenje za uvijač ne smete nositi ni u predatom niti u ručnom prtljagu.

 • Izolaciona ambalaža koja sadrži rashlađeni tečni azot (dry shipper) koji je u potpunosti apsorbovan u poroznom materijalu i koja je namenjena za prevoz bezopasnih proizvoda, pri niskoj temperaturi, pod uslovom da dizajn pakovanja neće dozvoliti stvaranje povišenog pritiska unutar kontejnera i neće dozvoliti oslobađanje rashlađenog tečnog azota, bez obzira na položaj pakovanja.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u predatom prtljagu,
  • u ručnom prtljagu.
 • Mašine sa unutrašnjim sagorevanjem ili mašine sa gorivim ćelijama.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • isključivo u predatom prtljagu.
 • 1 medicinski ili klinički termometar za ličnu upotrebu koji sadrži živu, ukoliko je u svojoj zaštitnoj kutiji.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u predatom prtljagu,
  • u ručnom prtljagu,
  • uz sebe (npr. u džepu).
 • Cilindri sa nezapaljivim, neotrovnim gasovima koji se nose za pokretanje mehaničkih udova. Takođe, rezervni cilindri slične veličine ako su potrebni tokom putovanja.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u predatom prtljagu,
  • u ručnom prtljagu,
  • uz sebe (npr. u džepu).
 • Alkoholna pića u maloprodajnoj ambalaži koja sadrže više od 24% alkohola, ali ne više od 70% alkohola u posudama koje ne prelaze 5 l, sa ukupnom neto količinom od 5 l po osobi (24% i manje ne podleže nikakvim ograničenjima).
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u predatom prtljagu (samo ako su dobro zaštićeni od lomljenja),
  • u ručnom prtljagu,
  • uz sebe (npr. u džepu).
 • Prenosivi elektronski uređaji sa litijum metal ili litijum jon ćelijama ili baterijama kao što su satovi, kalkulatori, foto-aparati, mobilni telefoni, laptop računari, kamere za snimanje kada ih putnici ili posada nose za ličnu upotrebu.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u predatom prtljagu,
  • u ručnom prtljagu,
  • uz sebe (npr. u džepu).
 • Sve rezervne baterije, uključujući litijum metal ili litijum jon ćelije ili baterije snage do 100 Wh za gore spomenute prenosive elektronske uređaje. Ove baterije moraju imati izolovane polove da se spreči kratak spoj.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u ručnom prtljagu,
  • uz sebe (npr. u džepu).
 • Prenosivi elektronski uređaji koji sadrže baterije koje ne mogu da iscure. Oprema treba da se zaštiti od samo-uključivanja i kratkog spoja na baterijama. Baterije mogu biti napona 12 V ili manje i snage 100 Wh ili manje. Dozvoljene su najviše 2 rezervne baterije čiji polovi moraju biti izolovani da se spreči kratak spoj.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u predatom prtljagu,
  • u ručnom prtljagu,
  • uz sebe (npr. u džepu).
 • Radio-izotopski srčani pejsmejkeri ili drugi uređaji kada su ugrađeni u telo uključujući one koji se pokreću litijumskim baterijama ili radio-farmaceutici koji su ugrađeni u telo kao rezultat medicinskog tretmana.
  Ne smeju se nositi u predatom ili ručnom prtljagu.
 • 1 kutija bezbednih šibica (koje se ne mogu upaliti trenjem o bilo koju površinu) ili 1 upaljač koji ne sme da sadrži neupijeno tečno gorivo, osim tečnog gasa, ukoliko služe za ličnu upotrebu.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • isključivo uz sebe (npr. u džepu).

  Gorivo za upaljače i dopuna za upaljače se ne sme nositi uz sebe (u džepu), niti u ručnom ili predatom prtljagu.
  Napomena – zabranjeni su:

  • šibice koje se mogu upaliti trenjem o bilo koju površinu;
  • upaljači “Plavi plamen” ili upaljači “Cigareta”

Opasne materije koje možete nositi uz odobrenje prevozioca

 • Mali cilindri sa nezapaljivim gasovima koji sadrže ugljen-dioksid ili drugi odgovarajući gas iz podklase 2.2. Do 2 mala cilindra smeštena u prsluk za spasavanje i do dva rezervna kertridža po osobi, ne više od četiri cilindra do 50 ml zapremine vode (28 gr) za druge uređaje.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u predatom prtljagu,
  • u ručnom prtljagu,
  • uz sebe (npr. u džepu).
 • Ugljen dioksid u čvrstom obliku (suvi led) u količinama od 2,5 kg i manje, kada se koristi za pakovanje lako-kvarljivih artikala pod uslovom da ambalaža dozvoljava oslobađanje gasa ugljen dioksida.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u predatom prtljagu,
  • u ručnom prtljagu.
 • Municija (kertridži za oružje), bezbedno upakovana (Podklase 1.4S, UN 0012 ili UN 0014, isključujući onu sa eksplozivnim i zapaljivim zrnima) u količinama koje ne prelaze 5 kg bruto težine po putniku, za njegovu ličnu upotrebu. Dozvoljene težine za više od jednog putnika ne smeju se kombinovati u jedan ili više paketa.
  Dozvoljeno ju je nositi:
  • u predatom prtljagu.
 • Invalidska kolica ili drugi slični uređaji za kretanje koji se napajaju baterijma sa mokrom ćelijom koja ne može da iscuri.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • kao predati prtljag.
 • Invalidska kolica ili drugi slični uređaji za kretanje koja se napajaju baterijma sa suvom ćelijom.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • kao predati prtljag.
 • Invalidska kolica ili drugi slični uređaji za kretanje koja se napajaju litijumskim baterijama.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • kao predati prtljag.
 • Pomagala za kretanje koja se napajaju litijum-jonskim baterijama (rasklopiva). Litijum jon baterije se moraju ukloniti sa pomagala.
  Pomagala i baterije je dozvoljeno nositi:
  • kao ručni prtljag.
 • Štednjaci za kampovanje i kontejneri za gorivo za peći za kampovanje koji su ranije sadržali zapaljivo tečno gorivo. Mogu se nositi pod uslovom da je rezervoar za gorivo peći za kampovanje i/ili kontejner za gorivo kompletno isušen i preduzete mere za otklanjanje opasnosti. Rezervoar za gorivo/kontejner se mora bezbedno zatvoriti poklopcem i mora biti uvijen u upijajući materijal kao što je papirni peškir i stavljen u polietilensku ili ekvivalentnu vreću. Vrh vreće mora biti onda zapečaćen ili skupljen i zavezan elastičnom trakom ili kanapom.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u predatom prtljagu.
 • Oprema koja se napaja litijum-jonskim baterijama čija je snaga preko 100 Wh, ali ne prelazi 160 Wh.
  Dozvoljeno ju je nositi:
  • u predatom prtljagu,
  • u ručnom prtljagu,
  • uz sebe (npr. u džepu).
 • Rezervne litijum-jonske baterije za elektronske uređaje potrošača čija je snaga preko 100 Wh, ali ne prelazi 160 Wh. Dozvoljene su najviše 2 ovakve baterije jedino u ručnom prtljagu. Ove baterije moraju biti individualno zaštićene kako bi se sprečili kratki spojevi.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u ručnom prtljagu,
  • uz sebe (npr. u džepu).
 • Barometar ili termometar sa živom, ako ga nosi predstavnik državnog meteorološkog zavoda ili slične zvanične agencije. Moraju biti upakovani u jaku spoljnu ambalažu koja ima zapečaćenu unutrašnju oblogu ili vrećicu ili jak nepropustljiv i otporan na bušenje materijal koji ne propusta živu i koji će sprečiti curenje žive iz ambalaže bez obzira na njen položaj.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u ručnom prtljagu.
 • Ranac za spašavanje u slučaju lavine, 1 po osobi, koji sadrži cilindar komprimovanog gasa podklase 2.2. Takođe može biti opremljen pirotehničkim mehanizmom za aktiviranje, koji sadrži manje od 200 mg neto eksploziva iz podklase 1.4S i cilindar komprimovanog gasa koji ne prelazi 250 ml. Ranac mora biti tako upakovan da se ne može slučajno aktivirati. Vazdušni jastuci unutar rančeva moraju biti opremljeni ventilima za regulaciju pritiska.
  Dozvoljeno ga je nositi:
  • u predatom prtljagu,
  • u ručnom prtljagu.
 • Artikli koji proizvode toplotu, tj. oprema koja radi na baterije kao što su podvodne baklje (lampe za ronjenje) i lemilice koja će, ako se slučajno aktivira, proizvesti ekstremnu toplotu i može prouzrokovati vatru. Deo koji proizvodi toplotu ili izvor energije mora biti skinut kako bi se sprečilo nenamerno uključivanje tokom transporta.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u ručnom prtljagu.
 • Mali cilindri koji se pune kiseonikom ili vazduhom pod pritiskom koji služe u medicinske svrhe, mogu se prihvatiti samo ukoliko su ispražnjeni.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • isključivo u predatom prtljagu.

  Napomena:
  Ukoliko je Vam je, tokom putovanja, potreban dodatni kiseonik iz medicinskih razloga, ne možete koristiti svoju bocu sa kiseonikom. Možete koristiti bocu sa kiseonikom samo ako je pribavljena od strane Air Serbia-e i atestirana u kompaniji, pod uslovom da ste već prilikom pravljenja rezervacije dogovorili sa Air Serbia-om njenu upotrebu i platili za to odgovarajuću naknadu.

 • Prenosivi medicinski elektronski uređaji (automatski spoljni defibrilatori, inhalatori, CPAP aparat, itd.) koji sadrži litijum metal ili litijum-jonske ćelije ili baterije.
  Dozvoljeno ih je nositi:
  • u predatom prtljagu,
  • u ručnom prtljagu,
  • uz sebe (npr. u džepu).
 • Oprema za kontrolu hemijskih sredstava, kada je službeno nosi osoblje Organizacije za zabranu hemijskog oružja.
  Dozvoljeno ju je nositi:
  • u predatom prtljagu,
  • u ručnom prtljagu.

Za detaljnije informacije, molimo Vas da kontaktirate Air Serbia poslovnice u zemlji ili inostranstvu.

Zabranjeno:

U ručnom i predatom prtljagu putnika zabranjene su sledeće materije:

– suzavac i drugi iritirajući ili omamljujući sprejevi, aerosoli;

– baterije sa litijumom i pirotehnički materijal;

– signalne rakete, svetleće rakete, rakete za vatromet;

– gas za kampovanje, kerozin, benzin, rezervoari benzina ili gasa za upaljače;

– boce sa kiseonikom, šibice koje se mogu upaliti trenjem;

– patrone za sodu, ronilački aparati za varenje;

– akumulatori za automobile;

– hemikalije;

– otrovi, boje i razređivači za boju;

Dozvoljeno:

To su najčešće sledeće opasne materije:

– Alkoholna pića koja putnici ili posada nose kao registrovani prtljag. Dozvoljena količina alkoholnog pića sa 24-70% sadržaja alkohola jeste do 5 litara po putniku.

– Suvi led – kao zaštita za hranu i piće, uz dozvolu prevoznika, može biti primljen kao registrovani prtljag. Dozvoljena količina je do 2 kg po putniku.

– Upaljač-jedan po putniku, safety šibice;

– Zamrznuti tečni azot;

– Lakovi za kosu, dezodoransi, parfemi, kolonjske vode i drugi sprejevi, dozvoljeni su u količinama do 2 litra, odnosno 2 kg po putniku. Ni jedno pojedinačno pakovanje toaletnih artikala ne treba da prelazi težinu od 0,5 litara, odnosno 0,5 kg.

– Ronilačka oprema-boca sa kiseonikom i podvodna baterija-dozvoljena je samo kao ručni prtljag, pod uslovom da se uklone toplotni ili energetski sadržaji.

– Invalidska kolica sa pogonom na baterije-uz dozvolu prevoznika

PRIJAVLJIVANJE ZA LET :

Na svakom šalteru postavljena je oznaka sa informacijom o letu za koji se vrši registracija. Prilikom registracije za let, putnik će dobiti kupon za ulazak u avion – boarding pass.

Avio kompanija AirSerbia primenjuje princip common check–in (registracija putnika se vrši na svim šalterima nezavisno od broja leta). Ostale avio kompanije primenjuju princip registracije check–in per flight (određeni let se registruje na određenom šalteru).

Otvaranje šaltera za registraciju putnika:

međunarodni letovi – 120 minuta pre poletanja

letovi za Podgoricu i Tivat – 90 minuta pre poletanja aviona.

Zatvaranje šaltera za registarciju putnika:

međunarodni saobraćaj – 30 do 40 minuta pre poletanja

letovi za Podgoricu i Tivat – 20 minuta pre poletanja.

Tačno vreme zatvaranja šaltera za registraciju pre poletanja možete saznati od avio kompanije kojom putujete. Prilikom ukrcavanja u avion svaki putnik obavezan je da ima boarding pass, bez obzira na uzrast.

 

 

PROPISI

Avion kasni ili je let otkazan. Putnici satima čekaju na aerodromu. Koja su njihova prava u takvim situacijama? Da li mogu da očekuju bilo kakvu korisnu informaciju, vodu, sendvič, krevet? Iako su njihova prava razumna i zagarantovana brojnim međunarodnim konvencijama oni će ih ostvariti samo ako to zatraže. U većini situacija aviokompanije postupaju po principu “od onoga što im pripada dati samo onoliko koliko traže”. Zato je veoma važno da putnici budu detaljno upoznati sa svim pravima koja im pripadaju u situacijama kada ne mogu da polete iz bilo kog razloga.

KONVENCIJE O CIVILNOJ AVIJACIJI

Varšavska konvencija

je osnovni međunarodni pravni akt koji reguliše civilni aviosaobraćaj. Ovaj dokument je usvojen dalekog 12. oktobra 1929. godine. Ovo je prvi ozbiljan dokument koji ima međunarodni značaj i koji reguliše odnose putnika i aviokompanija, prevoz ljudi, prtljaga ili robe. Varšavskom konvencijom uvedena je aviokarta kao osnovni putni dokument koju je svaka aviokompanija u obavezi da izdaje. Takođe je uvedena i prtljažna karta odnosno kupon koji se odnosi na prevoz prtljaga. Dokument reguliše obaveze aviokompanija prema putnicima u slučaju kašnjenja ili otkazivanja leta kao i nesreća. S obzirom na brojne promene u avio saobraćaju i Varšavska konvencija je morala preživeti određene izmene i dopune u cilju prilagođavanja modernijim vremenima.Varšavska konvencija postavila je čvrste temelje civilnom aviosaobraćaju i ona predstavlja osnovu današnje regulacije. Osnovni principi zaštite putnika primenjujue se i danas u modifikovanom obliku.

Čikaška konvencija

je potpisana 7. decembra 1944. godine od strane 52 države. Ovom konvencijom uvedene su prve promene u osnovni dokument iz Varšave. Potpisan je set međunarodnih zakona o saobraćaju i ustavnovljeno je takozvanih “pet sloboda” u aviosaobraćaju. Najvažnije odluke koje su donete na sastanku u Čikagu imaju veze sa suverenitetom vazdušnog prostora, odnosno sa pravima i obavezama svih zemalja potpisnica. Osnovni član ove konvencije svim zemljama garantuje ekskluzivni suverenitet neba iznad sopstvene teritorije. Zemlje članice takođe imaju pravo kontrole stranih letelica koje se nađu na njihovoj teritoriji bez prava na bezrazložno zadržavanje. Uveden je i bescarinski režim na nebu iznad državne teritorije. Odnosno, ništa što je deo aviona, opreme, prtljaga i tereta u njemu ne podleže carinskim propisima zemlje preko koje se vrši prelet. Avioni su tako postali bescarinski prostori a to je omogućilo razvoj duty free shopova na aerodromima.

Ženevska konvencija (1948)

postavlja osnovu prava putnika u civilnom aviosaobraćaju. Ovom konvencijom uveden je set pravila za postupanje aviokompanija u slučaju incidenata tokom leta ili avionskih nesreća. Uvodi se odgovornost aviokompanija prema putnicima i vlasnicima transportovane robe i prtljaga.

Posebna prava vučenja – je naziv za specijalnu obračunsku valuta. Skraćenica ove međunarodne valutne mere je SDR (od Special Drawing Rights). Njena vrednost jednaka je dnevnom proseku srednjih vrednosti četiri svetske valute iz tzv. “valutne korpe” (evro, američki dolar, japanski jen i britanska funta). SDR ima najčešću vrednost oko 1,5 USD. Posebna prava vučenja se koriste u međunarodnim dokumentima i zakonima koji se odnose na aviosaobraćaj i njima se obično izražava visina odštete koju plaćaju aviokompanije u slučajevima kršenja njihovih prava.

Haški protokol

Ovim protokolom iz 1955. izvršene su nove promene Varšavske konvencije i urađeno je njeno prilagođavanje tom vremenu i novim uslovima u saobraćaju posebno u vezi sa prevozom putničkog prtljaga. Uvodi se pravni princip prima facie. Prtljag koji je predat ovlašćenom službeniku aviokompanije bez protesta, postaje od tog trenutka odgovornost aviokompanije. Sve sumnjive sadržaje, neregularnu težinu ili dimenzije predatog prtljaga službenik aviokompanije dužan je da ispita i da uloži prigovor (protest) ukoliko je bilo šta od navedenog suprotno pravilima aviokompanije ili pravila prevoza.

Pariski sporazum (1956)

je odredio prava i obaveze u nelinijskom i čarter aviosaobraćaju. Svi letovi koji se ne obavljaju po unapred određenom dugoročnom rasporedu mogu se obaviti bez potrebe pribavljanja posebnih dozvola od strane nadležnih lokalnih vlasti. U ove letove se ubrajaju svi humanitarni letovi, letovi malih aviona do 6 putničkih mesta, čarter letovi kod kojih se ne vrši zasebna prodaja aviokarata kao i letovi koji se obavljaju redovno ali veoma retko (ne češće od jednom mesečno).

Montrealski protokoli

Od 1975. godine ICAO čije je sedište u Montrealu donosi brojne protokole koji sukcesivno stupaju na snagu. Njihova osnova je Varšavska konvencija.

KAŠNJENJE LETA

Smatra se da let kasni ukoliko je njegov polazak odložen na određeno vreme zbog neplaniranih okolnosti. Razlozi za kašnjenja leta mogu biti: gužva na poletno-sletnoj stazi, nedostatak slobodnih gejtova za pristup aviona terminalu, ili uputstva kontrolora leta. Avioni mogu kasniti i zbog tehničko/mehaničkih razloga. Najčešći razlog za kašnjenje aviona su meteorološki uslovi.

Kašnjenje leta koje zahteva dodatne obaveze aviokompanije prema putnicima je vremenski određeno. Svako kašnjenje koje je manje od dva sata smatra se normalnim u avio saobraćaju i aviokompanije u tom slučaju nemaju nikakvih obaveza prema putnicima. Ovaj vremenski rok se razlikuje u zavisnosti od destinacije i udaljenosti.

Da bi putnik ostvario sva prava koja mu pripadaju u slučaju kašnjenja leta za koji ima kartu potrebno je da je izvršio čekiranje odnosno registraciju za let !!!

Mala kašnjenja

Za svako kašnjenje koje izlazi iz propisanog vremenskog okvira (za letove po Evropi je granica dva sata) aviokompanije su obavezne da putnicima obezbede hranu, piće i smeštaj primerene vremenu čekanja. U slučaju privremenog smeštaja putnici imaju pravo i na transfer.

Putnici čiji let kasni manje od pet sati nemaju pravo na bilo kakvu finansijsku nadoknadu ali imaju pravo na pomoć na aerodromu i zbrinjavanje u zavisnosti od trajanje kašnjenja.

Velika kašnjenja

Da bi putnik ostvario sva prava koja mu pripadaju u slučaju kašnjenja leta za koji ima kartu potrebno je da je izvršio čekiranje odnosno registraciju za let.

Po pravilniku o pravima putnika u slučaju većeg kašnjenja, otkazivanja leta ili uskraćenog ukrcavanja koji je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i koji važi od 23. decembra 2009. godine visina nadoknade koju aviokompanije imaju obavezu da isplate putnicima zavisi od udaljenosti destinacije odnosno od dužine leta.

Samo putnici čiji let kasni 5 sati i više imaju pravo na finansijsku odštetu od strane aviokompanije i to prema tablici udaljenosti. Putnik čiji let je u okviru 1.500 km nadoknada za kašnjenje iznosi 250 evra. Za let u okviru od 1.500 do 3.500 km nadoknada je 400 evra dok je za letove preko 3.500 km nadoknada 600 evra.

USKRAĆENO UKRCAVANJE

Svaki putnik koji poseduje urednu aviokartu i koji je izvrši registraciju za let u propisanom roku ima pravo da se ukrca u avion. Međutim, često se može desiti da putniku bude uskraćeno ukrcavanje (denied boarding).

Uskraćeno ukrcavanje može da se dogodi iz razloga prekobrojnih putnika (overbooking) ali može biti i iz drugih razloga.

Razlikuju se dve vrste uskraćenog ukrcavanja: opravdano i zbog prekomernog broja putnika.

Opravdano uskraćeno ukrcavanje

Ukoliko postoji bilo kakav vid sumnje u putnika onda službena lica aviokompanije (zemaljsko osoblje) ili kabinsko osoblje imaju pravo da putniku uskrate ukrcavanje, tj. da mu ne dozvole uđe u avion. Razloga za ovakav postupak ima više.

Zdravstveni razlozi

Ako službenici aviokompanije procene na osnovu izgleda i držanja da putnik ima potencijalnih zdravstvenih problema imaju pravo da ga upute na dodatni pregled kod aerodromskog lekara ili da mu ne dozvole ukrcavanje u avion. Putnici koji pokazuju simptome nekih zaraznih bolesti moraju biti zadržani na aerodromu i smešteni u karantin. Putnička kabina aviona je veoma pogodno mesto za širenje zaraznih bolesti koje izazivaju bakterije i posebno virusi. Zatvoren prostor, centralna klimatizacija koja samo obrće jedan te isti vazduh i mnoštvo ljudi raznih uzrasta, starosti sa raznih strana sveta predstavljaju fantastičnu priliku za brzo širenje virusa. Iz ovih razloga su sve mere predostrožnosti veoma važne i zato službenici imaju pravo da putnike sa sumnjivim simptomima momentalno izoluju i da im uskrate pravo na ukrcavanje. Vizuelnu kontrolu putnika obavljaju svi službenici na aerodromu koji se nalaze u lancu procedura koje putnik prolazi, počev od službenika na šalterima za registraciju pa preko pasoške i carinske kontrole do službenika u gejtovima i kabinskog osoblja. Simptomi koji se posebno prate i na koje se trenutno reaguje su znaci povišene telesne temperature, drhtavica, crvenilo, prekomerno znojenje, kijanje, kašljanje, češanje.

Loš humor

Bilo je mnoštvo primera iz sveta da je putnicima uskraćeno ukrcavanje ili da su izbačeni iz aviona pre samog poletanja samo zbog nekakve nepromišljene šale. Zato se treba paziti izjava tipa: “Nemojte tu torbu, tu mi stoji bomba”. Ma koliko bili dobar ili loš šaljivdžija ovakve izjave na aerodromu mogu vam napraviti ozbiljne probleme.

Bezbednosni i sigurnosni razlozi

u slučaju posedovanja nekakvog oružja, nasilničkog ponašanja, upućenih pretnji i slično.

Neregularna dokumenta

Ukoliko putnik ne poseduje ispravnu putnu dokumentaciju on može biti odbijen već prilikom čekiranja. Pasoš kome je istekla važnost, neregularna viza ili neko drugo narušavanje emigracionih ili imigracionih pravila takođe mogu da budu razlog za odbijanje ukrcavanja.

Uskraćeno ukrcavanje zbog prekomernog broja putnika

Overbuking (eng. overbooking) znači da je na letu više registrovanih putnika nego što u avionu ima mesta. Treba znati da sve aviokompanije uračunavaju faktor rizika prilikom formiranja cena aviokarata ili njihovog puštanja u prodaju. Na svakom planiranom letu ima izvestan broj putnika koji se ne pojave na čekiranju a pri tom i dalje imaju validnu aviokartu i rezervaciju koja nije promenjena ili stornirana. Putnici koji se nisu pojavili (non shown putnici) predstavljaju veliki finansijski rizik za aviokompanije. Da su oni svoje karte otkazali na vreme ili menjali njihova mesta na avionu bi bila slobodna za dalju prodaju. Ovako njihova mesta ne mogu da se prodaju i onda kada dođe vreme leta ona ostaju prazna. Ovo ne samo da je finansijki nepovoljno za aviokompanije već i sa tehničke strane komplikuje procedure. Svaki avion ima strogo propisanu težinu na osnovu koje se u njega sipa tačno određena količina kerozina. Svaka promena težine izaziva poremećaj u potrošnji kerozina (više putnika veća potrošnja i obrnuto. S obzirom da avion sleće sa ispražnjenim rezervoarima onda je jasno da se sav višak uludo rasipa tokom prilaza aerodromu što ne samo da povećava potrošnju već i opasno utiče na životnu sredinu. Iz tog razloga aviokompanije uvek prodaju veći broj karata od postojećeg kapaciteta. Broj karata se određuje na osnovu očekivanog broja non-shown putnika. Izuzetno se desi da na letu nema puno putnika koji se nisu čekirali i u tom slučaju se događa overbuking.

U slučaju overbukinga prvo se traže dobrovoljci koji su spremni da odustanu od planiranog poletanja. Putnik zauzvrat dobija ili povraćaj kompletno uplaćenih sredstava u roku od 7 dana ili prihvata preusmeravanje puta po sličnim uslovima kao što je prvobitno planirao i u što kraćem vremenskom razmaku. Putnik koji dobrovoljno odustaje od leta pored svih ovih prava može da se dogovara sa predstavnicima aviokompanije o beneficijama.

Ukoliko nema dobrovljaca koji će odustati od ukrcavanja službenici aviokompanija imaju pravo da nekome od putnika uskrate ukrcavanje. Obično su to poslednje čekirani putnici. Putnici sa posebnim potrebama ili oni koji imaju vezane letove, koji lete sa još nekim ili u manjoj grupi, koji imaju određene obaveze zbog kojih i lete bivaju ostavljeni na letu.

Putnici kojima je uskraćeno ukrcavanje imaju prava na sledeće:

– povraćaj uplaćenih sredstava u punom iznosu ukoliko se putnik odluči za odustajanje od putovanja

– plaćanje nadoknade u iznosu od 250 evra za letove dužine do 1.500 km, 400 evra za letove od 1.500 i 3.500 km i 600 evra za letove preko 3.500 km

– preusmeravanje na drugi let iste ili druge aviokompanije u što kraćem roku prema sličnim uslovima prevoza.

NEDOBROVOLJNO RERUTIRANJE

Nedobrovoljno rerutiranje (involuntary rerouting, skraćeno INV-REROUTE ) je svaka promena planiranog leta po bilo kom osnovu. Obaveza svih aviokompanija da postupaju u skladu sa pravilima o nedobrovoljnom rerutiranju u propisanim situacijama.

Ova pravila je detaljno pripremila IATA dok je pravilnik o pravima putnika koji je doneo Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije predvideo nedobrovoljno rerutiranje kao standardnu proceduru koja se mora primenjivati u nabrojanim situacijama.

Promene koje se smatraju nedobrovoljnim rerutiranjem su sledeće:

– promena avio prevoznika

– promena leta

– promena destinacije

– promena klase prevoza

– promena tarife

Nedobrovoljno rerutiranje se primenjuje u raznim situacijama:

– Let je otkazan

– Let kasni

– Putniku je uskraćeno ukrcavanje

– Putnik je propustio konektovani let zbog kašnjenja prethodnog

– Avion je preusmeren na drugi aerodrom od planiranog

GUBLJENJE KONEKCIJE

Putnik koji poseduje aviokartu koja uključuje transfer na drugi avion i drugi let ostvaruje ista prava kao i svaki drugi putnik koji putuje direktno. Naime, ukoliko je putniku izdata jedna karta za celokupno putovanje onda je aviokompanija odgovorna za tačnost. Ukoliko prvi let kojim putnik stiže na tranzitni aerodrom kasni putnika će uprkos kašnjenju čekati na ukrcavanje na njegov naredni let. Ovo nije ekskluzivno pravilo odnosno posada na drugom letu u dogovoru sa službenicima aviokompanije odlučuje šta da radi. Ukoliko prvi let razumno kasni a drugi let ima mogućnosti kratkotrajnog odlaganja poletanja onda će aviokompanija sačekati svog putnika ili putnike. Ukoliko se proceni da je kašnjenje veliko ili da može ozbiljno narušiti dalji red letenja aviokompanije onda drugi let poleće na vreme a putnik koji je propustio svoj tranzit ima mogućnost da problem reši rerutiranjem koje će dogovoriti sa predstavnikom aviokompanije.

Minimum Connecting Time

Samo su konektovani letovi za koje je izdata jedna aviokarta povezani a aviokompanije imaju odgovornost prema ovom putniku tokom celog putovanja uključujući i tranzit na aerodromu. Letovi koji se nadovezuju ali za koje su izdate dve odvojene karte nisu povezani i za njih ne važe nikakava pravila o transferu dakle ni putnici nemaju prava kao transferni putnici.

Prilikom pravljenja rezervacije sistemi su podešeni tako da automatski izbacuju nepovoljne konekcije iz prikaza. Na osnovu minimalnog vremena potrebnog za konekciju (minimum connecting time) rezervacioni sistem prikazuje samo one konektovane letove koji putniku omogućavaju udobno presedanje. Svaki aerodrom određuje sopstveno minimalno vreme na osnovu organizacije na aerodromu i njegove veličine.

Putnici koji presedaju se registruju na odlaznom aerodromu za celo putovanje gde i predaju prtljag. Na tranzitnom aerodromu putnici se prijavljuju na šalteru za registraciju tranzitnih putnika. Na ovom istom šalteru se radi i preusmeravanje ukoliko su putnici izgubili konekciju.

Rezervacija avio karte je potvrda o nameri kupovine. Prilikom rezervacije putnik iskazuje svoju nameru da leti avionom izabrane avio kompanije na određenom letu, određenog dana. Rezervacija je uvek besplatna i nije obavezna, odnosno putnik može u okviru rezervacije vršiti mnoštvo promena ukoliko za to postoji potreba i mogućnosti a na kraju ne mora čak ni kupiti kartu. Međutim, svaka rezervacija ima svoja pravila kojih se putnički agent i putnik moraju pridržavati.

Aviokarta se najlakše može rezervisati telefonom preko predstavništva aviokompanije ili turističke agencije. Rezervacija karata preko interneta je retko moguća. Donedavno je Jat Airways omogućavao online rezervaciju karata dok je kupovina bila moguća lično u predstvaništvima kompanije u gradu.

Rezervisana karta nije garancija da će ona i moći da se kupi. To jeste neka vrsta sigurnosti ali putnik se ne sme previše pouzdati u rezervaciju. Za vreme trajanja rezervacije moguće su brojne promene kako samih letova, tako i tarifa ali isto tako postoji i mogućnost grešaka. Putnik treba da zna da osim čuvanja sopstvene profesionalne časti ni avioagent ni aviokompanija nemaju nikakvu drugu obavezu prema rezervacijama i putnicima. Tek kupovinom karte putnik stiče prava koja su zaštićena međunarodnim zakonima i pravilnicima.

Preporuka je da rezervaciju čuvate što kraće možete i da se nikada ne oslonite previše na nju.

Nepromenjivost imena u rezervaciji je još jedno važno pravilo. Ime i prezime putnika koje se unese u rezervaciju ne može se kasnije menjati u ime nekog drugog. Ovo je strogo zabranjeno i eventualnu promenu je potrebno uraditi po posebnoj proceduri uz odobrenje aviokompanije.

Srpska slova se u rezervaciju unose bez kvačica (“Č” kao “C” i sl.) Najveći slovni problem u rezervacijama nastaje sa “Đ” ili “DJ” u imenu ili prezimenu. Putnik koji ima ovo slovo u imenu bi trebalo da proveri kako je ono napisano u pasošu. Ako je napisano kao “DJ” ili “Dj” u rezervaciju se unosi isto tako kao dva karaktera “D” i “J”. Ako je napisano kao “Đ” onda se u rezervaciju unosi kao “D”. Primer: gospodin Nenad Đorđević će ispravno rezervisati kartu kao: Mr. Nenad Dordevic dok će gospodin Djordje Jovanović pravilno rezervisati svoju kartu tako što će upisati Mr. Djordje Jovanovic.

KUPOVINA AVIO KARATA

Kupovina aviokarata u agenciji podrazumeva intenzivnu komunikaciju sa avioagentom. Prvo je potrebno precizno definisati zahtev. Što vaš zahtev bude precizniji utoliko će i agentu biti lakše da za vas nađe najpovoljniju opciju. Najneophodniji podaci koje morate ostaviti agentu su pored destinacije, odnosno željenog itinerera i datumi polaska i povratka. Agent će vam pronaći najpovoljnije karte ukoliko mu ostavite dovoljno veliki raspon datuma za odlazak i povratak. Ako vam mogućnosti dozvoljavaju najbolje je agentu dati slobodu da vam u zadatom opsegu pronađe idealnu tarifu za vaše putovanje. Važne informacije za svakog agenta je i starost putnika kako bi bilo moguće primeniti razne potencijalne pogodnosti poput popusta za decu ili penzionere. Vaš zdravstveno-medicinski status je veoma važan. Ukoliko je putnik osoba sa posebnim potrebama agent to mora znati, pošto će od tog statusa zavisiti i dalja procedura.

Ono što nije poželjno raditi je višestruko rezervisanje istih letova. Agenti se često sreću sa putnicima koji naprave takozvane duple rezervacije, odnosno rezervišu iste letove u nekoliko različitih agencija. Ovakav postupak je veoma ružan i pri tome nema ama baš nikakvih pogodnosti za putnika. Do kraja dana će duple rezervacije biti automatski (sistemski) stornirane od strane aviokompanija pa se može čak desiti da putnik koji ih je radio ostane bez svih i da tako izgubi dobru cenu ili čak i let. Agenti ne vole ovakva ponašanja putnika i može se desiti da odbiju da urade naknadno rezervaciju ukoliko je putnikova prethodna rezervacija stornirana zbog dupliranja. Ovim postupkom gubite potrebno poverenje nekoliko agenata i agencija i ostajete zapamćeni kao “nepoželjan putnik”. Kada steknete taj status više nećete nailaziti na posvećene agente.

Svi dodatni zahtevi koje agent prosleđuje aviokompaniji kroz rezervaciju takođe moraju biti naglašeni. Za sve što je potrebno avioagent će vas priupitati. Budite spremni na više razgovora sa vašim agentom. Obavezno ostavite siguran kontakt telefon, dakle onaj na kome će vas moći pronaći.

Podaci koji su potrebni avioagentu da bi napravio što bolju rezervaciju za vas:

– Ime i prezime (identično kako su napisani u pasošu, zato pripremite pasoš)

– Datum rođenja može pritrebati ukoliko se radi o putniku koji spadaju u kategoriju infanta (bebe), dece, omladine ili penzionera

– Kontakt putnika. Najbolje je ostaviti i fiksni i mobilni, kao i email adresu.

– Datumi odlaska i povratka (poželjno što fleksibilnije). Ako imate strogo određene datume zbog događaja kome prisustvujete najbolje je da agentu kažete kada najkasnije morate doputovati i kada najranije možete krenuti nazad.

– Vreme dešavanja kome treba da prisustvujete, ukoliko putujete istog dana kada je i samo dešavanje. Ovo je veoma važno za agenta da zna zbog izbora letova ako ih ima više kao i zbog potencijalnih promena tokom samog putovanja. Link ka preusmeravanju putovanja

– Ako je putnik osoba sa posebnim potrebama agent mora biti upoznat sa prirodom poteškoća i sa uslovima putovanja takvih putnika. (Obavestiti agenta ako se radi o slabo pokretnim osobama ili nepokretnim, o srčanim bolesnicima, aerofobima i o raznim hroničnim bolestima zbog kojih bi moglo doći do komplikacija)

– Ako putnik zahteva pratnju ili pomoć na aerodromu to obavezno treba reći agentu pošto se takvi specijalni zahtevi šalju aviokompanijama kroz rezervaciju.

– Svaki poseban prtljag (muzički instrumenti, skije i razna druga sportska oprema kao i višak prtljaga treba naznačiti još avioagentu.

– Avioagent za svakog putnika istražuje mnoštvo različitih kombinacija uključujući i letove sa jednim ili više presedanja zato je važno naglasiti agentu ako putnik ne želi da leti preko nekog određenog aerodroma ili ako zbog viznih ograničenja nije u prilici da prihvati neki specifičan itinerer.

Informacije koje rezervacioni sistemi pružaju o viznom režimu a koje vam agenti mogu proslediti, treba uvek proveriti na zvaničnom mestu (u najbližim konzulatima). Ipak je svaki rezervacioni sistem koji se koristi u agencijama za prodaju aviokarata samo obična baza podataka koja vrlo lako može ostati neažurirana.

Kada kartu rezervišete i kupujete u turističkim agencijama možete slobodno informacije i cene zatražiti na više mesta. To je poželjno. Nisu svi agenti podjednako vešti da pronađu najpovoljniju tarifu i ne naplaćuju sve agencije podjednako svoju uslugu. Može se desiti da se cene u više agencija znatno razlikuju. Kada komunicirate sa agentima u različitim agencijama postavljajte im identične zahteve jer samo tako ćete i moći da napraviti razliku među njima. Ne morate kriti svoju odluku da se za informativnu cenu obratiti i njihovoj konkurenciji to bi ih moglo ohrabriti da budu što povoljniji i da dobro provere sve tarife.

Ukoliko imate neko pitanje slobodno nas kontaktirajte

ADRESA
Lole Ribara 2,
35230 Ćuprija
Srbija

TELEFONI
035/ 8870 – 901
035/ 8870 – 902
035/ 8476 – 212

FAX
035/ 8870 – 903
EMAIL
cgs@cgs.rs

RADNO VREME
Pon-Pet 09h-19h
Sub 09h-14h
Ned neradna

CGS subagent

Print Friendly, PDF & Email